10:37 / 30.03.2021.

Autor: Melita Homa/Dnevnik/HRT/IMS/D.D./Hina

Plenković posjetio Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju

Plenković u posjetu OBŽ i VSŽ

Plenković u posjetu OBŽ i VSŽ

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je istoku Hrvatske, točnije Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Obilazi mjesta ulaganja koja bi trebala pridonijeti boljem životu i privlačenju kapitala na to područje.

U Osijeku premijer je sudjelovao na svečanom otvorenju osječkog Putničkog pristaništa na Dravi, a predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković istaknuo je tom prigodom kako je to projekt koji oplemenjuje nautičku i turističku ponudu Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

- Zbog desetogodišnjeg trenda rasta ukupnog broja dolazaka riječnih kruzera na putničkim pristaništima na Dravi i Dunavu može se zaključiti da su riječna krstarenja u Hrvatskoj turistički proizvod s najvećom stopom rasta, i da su sveukupna ulaganja u pristanišnu kulturu su u cijelosti opravdana, rekao je Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek.

- Ovo je investicija vrijedna 13,8 milijuna kuna koja se financira sredstvima državnog proračuna, odnosno iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ova investicija će itekako utjecati na razvoj nautičkog turizma ovdje u Osječko-baranjskoj županiji, ali i cijeloj Slavoniji, izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

- Osječko-baranjska je velika županija koja se zaista dokazala oko Europskih fondova i u mandatu naše vlade ugovorila 5,6 milijardi kuna projekata i bez ikakve dileme je jedan od lidera u cijeloj Hrvatskoj, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Premijer Plenković je na svečanosti otvorenja istaknuo kako će novo pristanište omogućiti da dolazak turista kruzerima na ovo područje bude još kvalitetnije i pristupačnije, sa standardima koji postoje u drugim zemljama, koje su domaćini riječnog turizma.

Smatra kako ovakvi projekti potvrđuju opredjeljenje Vlade, još od 2016. godine, da se Slavoniji treba pomoći odmah, a što je vidljivo iz Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", u kojem je, od predviđenih 18,7 milijardi kuna do sada ugovoreno 17,5 milijardi kuna.

Pozdravio je realizaciju strateških projekata u Slavoniji, poput međunarodnog prometnog 5C koridora, i izgradnje regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku, koji će "dati dodanu vrijednost prodajnoj cijeni naših poljoprivrednih proizvoda".

Do 2020. godine riječna krstarenja su bila najbrže rastući sektor turističke industrije, a 2019. godine na pristaništima na Dravi i Dunavu došlo je 589 riječnih kruzera, s više od 60 tisuća putnika.

Situacija je prošle godine promijenila, ali s obzirom na to da će procijepljenost građana, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, donijeti bolja vremena, vjerujem da su ova ulaganja bitna, istaknuo je Butković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je da će ta investicija "unaprijediti turističku ponudu i turističku vidljivost Osijeka i Županije".

Uručeni ugovori o potporama iz Programa ruralnog razvoja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak su uručili ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja korisnicima iz Osječko-baranjske županije, pri čemu je premijer istaknuo da je riječ o izravnoj potpori poljoprivrednicima u Slavoniji.

Riječ je o projektima vrijednima 33,7 milijuna kuna, za koje će korisnici dobiti potpore od 17,2 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade objasnio je kako je riječ je o novcu za modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, korištenje obnovljivih izvora energije te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Istaknuo je kako će taj novac biti izravna potpora poljoprivrednicima te razvoju poljoprivrede u Slavoniji "na način koji je u cijelosti na tragu strategije za razvoj hrvatske poljoprivrede te pametnog kombiniranja sredstava Programa ruralnog razvoja, nacionalnih sredstava i izravnih plaćanja",

Dodao je kako je ključni cilj povećati poljoprivrednu proizvodnju i težnja prema samodostatnosti, a vjeruje da će ulaganja, za koja su osigurana velika financijska sredstva u idućem razdoblju, poljoprivrednicima omogućiti kvalitetniji nastup i na stranim tržištima.

- Uvjeren sam da će strategija razvoja hrvatske poljoprivrede u ovom drugom mandatu Vlade biti realizirana i da ćemo konsolidirati proizvodnju i kvalitetu hrvatskih poljoprivrednika, poručio je Plenković.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je kako su iz Programa ruralnog razvoja u Osječko-baranjskoj županiji dosad ugovorene potpore od 2,1 milijardu kuna, od čega je 1,7 milijarda već isplaćeno, što govori da se taj program "dobro i brzo ugovara te na vrijeme isplaćuju sredstva".

To potvrđuje i činjenica da hrvatski poljoprivrednici, unatoč teškim vremenima, ne odustaju od poljoprivredne djelatnosti jer u realizaciju ovih projekata ulažu i znatna vlastita sredstva, ocijenila je.

Ministrica Vučković je izvijestila kako je hrvatska poljoprivredna proizvodnja prošle godine rasla, najviše od 2008. godine, i ostvarila drugi najveći rast u više od 20 godina, a u Osječko-baranjskoj županiji povećao se i stočni fond.

Na dodjeli ugovora bili su ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predstavnici Osječko-baranjske županije.

Plenković u Vukovaru posjetio silos Vupika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u utorak u Vukovaru silos i pogone Vupika na Dunavu s čijim poslovanjem ga je upoznao predsjednik Uprave Vupika Goran Miličević.

- Drago mi je da smo danas u Vukovarsko-srijemskoj županiji i da smo u razgovoru s upravom ove tvrtke čuli kako je ovo kompanija koja ima 500 zaposlenih i glavni je pokretač gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zajedno s Borovom, i koja pozitivno posluje, kratko je kazao premijer Andrej Plenković nakon razgovora s upravom Vupika.

Po riječima Miličevića, prošle godine je na Vupikovom silosu pretovareno 300.000 tona robe.

- Zajedno s Lukom Vukovarom imamo oko 700.000 tona pretovarene razne robe, kazao je dodajući kako je namjera uprave u budućnosti dosegnuti, s Lukom Vukovar, pretovar od oko milijun tona.

Plenković: U Vukovarsko-srijemskoj županiji osigurana plaća za 23.000 radnika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je iz Vinkovaca da u toj županiji mjerama za očuvanje radnih mjesta, u iznosu od 190 milijuna kuna, osigurana plaća za 23.000 radnika.


- Našom reformom iz 2017. godine županija, gradovi i općine ovdje su dobili 217 milijuna kuna više prihoda nego što je to bilo ranije i to se osjeti u svim aktivnostima lokalne samouprave, a također u ovoj je županiji ukupno ugovoreno europskih sredstava u iznosu 450 milijuna eura u dosadašnjem mandatu naše prvi i druge Vlade", izjavio je Plenković nakon razgovora s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem.

Rekao je i kako je izraženo zadovoljstvo da je mjerama za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 190 milijuna kuna osigurana plaća za 23.000 radnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Naravno da ćemo nastaviti podržavati sve projekte koji se tiču gospodarstva i poduzetništva i podupirati aktivnosti županije, poručio je Plenković.

Premijer je u Vinkovcima bio nazočan i potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca, vrijednog 130 milijuna kuna. Obišao je i gradilište nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci čija je izgradnja počela prošle godine, vrijedna 50 milijuna kuna, a na kojoj bi radovi trebali biti završeni za dvije godine.

- Danas smo dobili potporu da ćemo se svi skupa ponovno naći ovdje za dvije godine na otvorenju ovog prekrasnog zdanja. Kao i dosad, Ministarstvo kulture stoji s nama u izgradnji. Došli smo do krova i krećemo s unutrašnjim uređenjem i uvjeren sam da će, kada radovi završe, Vinkovci dobiti prekrasan hram kulture", rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

U nazočanosti predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića u Gradskom kazalištu Joze Ivakića održan je stranački skup na razini HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!