19:22 / 29.03.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Plenković napade Milanovića nazvao političkim divljaštvom, stigao odgovor

Politika

Politika

Foto: HTV / HRT

Premijer Plenković javne nastupe predsjednika Milanovića proteklih nekoliko dana nazvao je "političkim divljaštvom", a odgovorio je i na pitanje je li, u ovom trenutku, moguće pokretanje opoziva predsjednika Republike u Saboru. Poslijepodne je na sve to stigao i odgovor s Pantovčaka

Društvene mreže i mediji posljednjih dana politički su ring predsjednika Zorana Milanovića, a Milanovićeve riječi premijer Andrej Plenković osuđuje.

- Riječ je o političkom divljaštvu, ispod svih razina komunikacije, riječ je o inaćenju na procedurama, a potom i na metodologiji vrijeđanja svih onih koji imaju drukčije stajalište. I to je neprihvatljivo, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ako se ovako nastavi, može se razgovarati o opozivu, smatraju u HDZ-u.

- Kod izbora predsjednika odnosno predsjednice Vrhovnog suda gdje se predsjednik ponašao izvan Ustava i zakona, upućuje da ima elemenata za takvo što, međutim kao politički realist u ovom trenutku moram reći da to nije realno, smatra predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Naime, za opoziv predsjednika Republike potrebna je dvotrećinska većina u Saboru, a nje ne bi bilo.

- S obzirom da su oni koji su mu lani pomogli da postane predsjednik Republike već rekli da su protiv toga, teško je skupiti dovoljan broj glasova u Hrvatskom saboru. Tu mislim na Most, naravno da nema nekih dilema, glume klerikalnu desnicu, a u biti su za predsjednika koji dolazi s lijevoga spektra, rekao je Plenković.

- Nikakvog razloga nema za, u ovom trenutku, ići u opoziv predsjednika Milanovića. Mi ga nismo podržali na izborima, on nije bio naš izbor, ali sigurno način i retorika predsjednika ne mogu biti izgovor za njegov opoziv, smatra Nikola Grmoja iz Mosta.

O svemu se na svojem Facebook-profilu oglasio Zoran Milanović.

Čujem da su Plenković i njegova kriminalna organizacija raspravljali o opozivu predsjednika Republike. Da im olakšam, procedura opoziva predsjednika Republike opisana je u članku 105. Ustava RH, vrlo je jednostavna i dobro uređena. Ajde Plenkoviću, budi jednom u životu hrabar, prestani muljati i počni raditi. Kreni u prikupljanje vjernih žetona, odriješi kesu, nazovi kumove i pokreni opoziv, napisao je među ostalim Milanović.

U nastavku Milanović se pita - treba li premijera opozvati zbog, kako smatra, nejednakih primjena epidemioloških mjera, manjka cjepiva, nedovoljno učinjenog nakon potresa u Zagrebu i na Banovini te stanja u hrvatskom pravosuđu.

- Puno je razloga zbog kojih bi se moglo pitati jesi li zreo za opoziv, ali ću dodati još jedan, onaj koji baš svi u Hrvatskoj vide: u pet godina tvoje diktatorske vlasti korupcija se uvukla u sve dijelove društva jer je tvojih pola ministara poslužilo kao primjer nekažnjene korupcije. I danas ti neki od njih sjede za stranačkim stolom.

Vezano za Milanovićevu objavu o Pupovcu, premijera zanima što o svemu misle SDP-ovci.

- Ja se pitam gospodine Grbin, gospodine Klisović, gospodine Miljević, zašto šutite? Da li vi odobravate ovakve divljačke i vulgarne napade na zastupnika Pupovca? Da vas čujem! Ajde zucnite, rekao je Plenković.

- Predsjednik Republike je oštar, kao što sam rekao, ponekad i bezobrazan. Ali ako moram birati između bezobrazluka i lopovluka, onda mi je ipak bliži bezobrazluk, kaže predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Današnjim dodatnim zapletom odnosa premijera i predsjednika, rasplet izbora čelnika Vrhovnog suda, zbog kojega su prepirke započele, sada je još dalji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!