22:38 / 22.10.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Plenković: Članovi Znanstvenog savjeta istupaju u osobno ime

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da članovi vladina Znanstvenog savjeta za pandemiju koronavirusa ne govore u ime vlade, nego iznose svoja osobna stajališta.

- Ljudi koji su u Znanstvenom savjetu tamo su dobrovoljno, na naš poziv. Nitko od njih ne dobiva nikakvu plaću ni naknadu i oni su savjet samo kada zasjedaju. Sve izvan toga, svi stavovi koje iznose su njihovi osobni, stručni i profesionalni stavovi, koji ne obvezuju vladu, rekao je Plenković, komentirajući izjavu petero članova Znanstvenog savjeta koji se ograđuju od istupa člana toga savjeta Gordana Lauca.

Ono što je jedino relevantno, što je službeni stav države, vlade, stožera i struke jest ono što govorim ja, ministar zdravstva Vili Beroš, šef nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, ravnatelj hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, kaže Plenković.

Petero članova Znanstvenog savjeta danas se ogradilo od svih istupa člana savjeta Gordana Lauca o pandemiji, a posebice od najnovijih njegovih poruka da je pandemija završena, kao i preporuka za cijepljenje samo starijim osobama.

Izjavu su potpisali Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i akademik Igor Rudan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!