Plenković: Dr. Bosanac postala je simbol obrane Vukovara

21.03.2022.

12:39

Autor: I.Z./HRT/Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je danas sućut obitelji dr. Vesne Bosanac istaknuvši da je zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika dr. Bosanac postala simbol obrane i otpora Vukovara.

- Posebno ćemo je pamtiti po dugogodišnjem stručnom medicinskom radu i neumornoj brizi za najranjivije, napose tijekom Domovinskog rata kada su u vukovarskoj bolnici, koju je predvodila i u tim sudbonosnim danima, liječeni i operirani brojni ranjeni hrvatski branitelji i civili, napisao je premijer Plenković.

Dodao je da je s tugom i iskrenim žaljenjem primio vijest o smrti gospođe Bosanac.

U zajedničkoj suradnji s dr. Bosanac, hrvatska Vlada je preuzela osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom, proglasivši je Nacionalnom memorijalnom bolnicom.

U svojoj bolnici dr. Bosanac ostala je raditi do umirovljenja, a za svoj rad i doprinos obrani zemlje odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske te Poveljom Republike Hrvatske.

- Požrtvovnost i hrabrost Vesne Bosanac, kao i njezin nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske te izgradnji i snaženju hrvatskog zdravstvenog sustava, ostaju nam u trajnom sjećanju, naglasio je Plenković.

Ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac umrla je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Na čelu vukovarske bolnice bila je u vrijeme i nakon najžešćih napada na Vukovar 1991. godine, a nakon sloma obrane grada odvedena u srbijansko zatočeništvo te je razmijenjena u prosincu 1991. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!