18:32 / 07.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Plenković: HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje AstraZenecom

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković je komentirao stav EMA-e koja je objavila da se slučajevi zgrušavanja krvi ne mogu povezati sa specifičnim faktorima poput dobi, roda ili povijesti bolesti te da je "plauzibilno" objašnjenje da tromboza nastupa zbog odgovora imuniteta na cjepivo. 

- Mi smo danas uoči užeg kabineta imali sastanak s predstavnicima HZJZ-a, ravnateljem HALMED-a. Činjenica je da je postojao određen broj slučajeva gdje je utvrđena moguća veza između cijepljenja AstraZenecom i nuspojava, međutim, kako smo i očekivali, stav EMA-e je da su koristi cijepljenja veće od rizika koje su s njime povezane. S te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje AstraZenecom, što je stav struke, i mi ćemo ga kao Vlada slijediti, rekao je Plenković u Mariji Bistrici.

Dodao je da razlika u cijeni lijekova, AstraZenece od 1,70 eura i Pfizera i Moderne od 16 ili 17 eura, ne govori o razlici u kvaliteti već su to cijene utvrđene dogovorom Europske komisije i kompanija.

- Cijene su određivane u procesu koji nije imao nikakve veze s Hrvatskom. Cijene su dogovarane između EK koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama. Cjepiva štite, što je najbitnije štite od smrtnog ishoda, od teških oblika bolesti, simptoma, hospitalizacije i to je cijela poanta. Tu smo informaciju više puta dali javnosti i tu se ništa nije promijenilo. Normalno je da kada dođe do ovako brzog otkrića cjepiva za jednu bolest, da u procesu tih brzih procjepljivanja dolazi do određenih nuspojava. Zato postoje i stavovi EMA-e, WHO-a pa i HALMED-a kako bismo slali pouzdane poruke građanima kakvo je cjepivo, dodao je premijer.

- Danas je u 18 sati videokonferencija ministara zdravstva. Mi smo i prošli put apelirali, kada je nekoliko država privremeno suspendiralo cijepljenje ili limitiralo na određene skupine, da svaka takva odluka u današnjem međusobno povezanom svijetu utječe i na stavove građana onih zemalja gdje nije bilo takvih preporuka. Ovo je zadaća same kompanije, ali i svih koji su uključeni da se izbore za kredibilitet cjepiva.

- Mi smo kazali da ćemo nastaviti tražiti mogućnost da se nabave dodatna cjepiva od različitih kompanija, a što se tiče Sputnjika V mi smo poslali jednu zahtjevnu tehničku dokumentaciju s nizom upita prema fondu koji vodi priču sa Sputnjikom i očekujemo te informacije. Naravno, spremni smo naručiti i to cjepivo, a ono što je važno, uvijek je dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o kvaliteti cjepiva.

Osvrnuo se i na današnji aktualac i kritike oporbe kako nikada ne odgovori jasno na postavljeno pitanje.

- Apsolutno odgovaram na sve. Praksa je već pet godina da 70 posto oporbenih pitanja ide meni. Mogu preslušati sve što žele i čuti odgovor, rekao je Plenković da je zastupnici Ahmetović odgovorio na sve što je pitala.

- Odgovorio sam upravo onako politički kako joj trebam odgovoriti. Oporba pokušava koristiti aktualni sat ne bi li priskrbila neki poen. U ovih pet godina nisu uspjeli, danas su dobili medijske kritike da su bili strašno nekreativni, dosadni, plahi pa su se zadnjih 5-6 pitanja probudili i radili neke predstave, ali nisu baš uspjeli.

Novinari su premijera pitali i je li znao da se guverner Vujčić dopisivao putem e-maila s američkim fondom Knighthead.

- Nemam uvid u ničiju e-mail korespondenciju pa tako nisam mogao znati niti znam s kim je kontaktirao niti tko je njega kontaktirao. Bilo bi dobro da te informacije pitate onoga na koga se odnosi, a to je guverner. Meni se to ne čini nikako, nisam ni pratio cijelu tu priču. Što je jako važno, pokušavam razabrati otkud nakon četiri godine tako intenzivan napor vraćanja na temu Agrokora,valjda zato što koincidira s vremenom Uskrsa kada su police Konzuma bile bez proizvoda, kada nije bilo za plaće radnika Konzuma i kada je Vlada svojom intervencijom i zakonom uspjela ne samo očuvati kompaniju, radna mjesta i gospodarstvo od jednog velikog udara, omogućila da svi OPG-ovi dobiju novac koji im je kompanija dugovala, da svi dobavljači ostanu na nogama i da ta priča polako vraća kompaniju transformiranu ponovno u tržišne uvjete, to je ono što ostaje i što je važno, zaključio je premijer.

Plenković u Mariji Bistrici otvorio dječji vrtić Pušlek" sufinanciran EU sredstvima

Andrej Plenković u srijedu je u Mariji Bistrici otvorio novoizgrađeni dječji vrtić Pušlek vrijedan 10,5 milijuna kuna, a otvorenju je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Projekt je sufinanciran iz EU Programa ruralnog razvoja, a iznos europskih sredstava je 7,4 milijuna kuna.

Premijer Plenković je istaknuo kako je na taj način sufinancirano gotovo 200 dječjih vrtića diljem Hrvatske ukupne vrijednosti više od milijardu kuna.

- Time smo poslali snažnu poruku, jednu snažnu demografsku mjeru upravo manjim sredinama diljem hrvatskih županija, rekao je.

Premijer je podsjetio da je u Krapinsko-zagorskoj županiji u mandatu ove Vlade dosad ugovoreno 1,66 milijardi kuna vrijednih projekata te da se u godini pandemije vodilo računa i o radnicima u ovoj županiji.

Dosad smo utjecali na to da 28 tisuća radnika dobije naknadu za očuvanje radnih mjesta. Dosad je ukupno isplaćeno 210 milijuna kuna kako bi oni ostali na tržištu rada, kazao je Plenković.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički podsjetio je da je otkup zemljišta za novi objekt vrtića pokrenut krajem 2013. godine, ugovor za mjere iz EU fondova potpisan prije 15 mjeseci, a vrtić izgrađen tri mjeseca prije roka.

Ugovorena vrijednost bila je 10,5 milijuna kuna, a izgrađeno je za 40.000 kuna ispod ugovorene vrijednosti, kazao je Milički te spomenuo i planove da uz dječji vrtić niknu glazbena i turistička škola, znanstveni kampus i sportska igrališta.

Teodor Švaljek, predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice, zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji 25 godina čekanog vrtića, a Jadranka Pezić, ravnateljica vrtića kazala je da na dvije lokacije 22-oje zaposlenih brine o ukupno 140 mališana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!