13:40 / 22.02.2021.

Autor: B.A./HRT

Plenković o riječkom kafiću: Da je zadnji na svijetu, ne bih tamo otišao

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković danas je rekao, komentirajući najavu predsjednika Zorana Milanovića da će predložiti nekog drugog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda umjesto onih koji su se javili na natječaj, da mu je malo čudno da se tema otvorila na taj način te da o tome još nisu razgovarali.

- Čini mi se logičnim da se poštuju zakoni koje smo donijeli. Ne vidim u čemu je problem da netko tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, što ga to sprječava da se javi na natječaj? Ne vidim uopće smisao neke drame na ovaj način proceduralni, osim ako to nema neke druge šire konotacije, pokušavam to shvatiti, rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja u NSK nakon obilježavanja dana te ustanove.


Na pitanje o zadovoljstvu dinamikom cijepljenja Plenković je rekao da se dinamika ubrzava te da ćemo do kraja ožujka ukupno imati više od 700.000 doza.


- To je sto posto, dodao je.


- Što se tiče mjera, rekli smo - ako budu okolnosti takve da 1. ožujka možemo ići u daljnja popuštanja, ići ćemo, tu opće nema dileme. Međutim, moramo točno vidjeti što se zbiva, rekao je Plenković.


O Vanđeliću: "Čovjek dođe i kaže - evo, tu sam, htio bih malo pomoći"

Upitan je li točna informacija da će se poništiti natječaj ravnatelja Fonda za obnovu rekao je da mu to nije poznato.


- Ja se toliko toga načitam i naslušam što je neistinito da se uopće ne obazirem na to, rekao je Plenković.


- Teoretski, to je mogućnost, ali ne vidim zašto, dodao je.


Naglasio je da je ravnatelj Damir Vanđelić sam u prvim kontaktima u rujnu ili listopadu izrazio želju da posao radi do ljeta.


- Privremenost je njegov termin, ne naš. I svi koji puštaju u eter da je to zbog, ne znam, suradnje HDZ-a s Milanom Bandićem i ove raznorazne druge nebuloze, to su sve laži i neistine, zlonamjerne, štetne... Ne vidim zašto, poručio je Plenković.

Na pitanje pribojava li se da će mu se, ako Vanđelić ne bude izabran, to shvaćati kao osveta, odgovorio je:


- Ja stvarno moram, ono, govoriti hrvatski jezik još jednom. Privremenost je njegov termin, ne naš. Čovjek dođe i kaže - evo, tu sam, htio bih malo pomoći, otprilike do ljeta. Dakle, ovo što ja govorim ne govorim zato što sam ja to izmislio, ne govorim zato što je to moj plan, govorim ono što je on rekao nama. To je rekao i ministru Horvatu, to je rekao i meni, to je rekao i nizu drugih ljudi. Izvolite ga to pitati pa da to razjasnimo više! Nemojte to mene pitati.

"Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih tamo otišao"

Komentirajući objavu vlasnika jednog riječkog kafića koji je poručio HDZ-ovcima da nisu dobrodošli Plenković je rekao da ga čudi degutantna količina dvostrukih kriterija.


- Da je gospodin rekao "u kafić ne mogu Srbi, u kafić ne smiju doći Židovi, u kafić ne smiju doći Romi, u kafić ne smiju doći pripadnici Armade, u kafić ne smiju doći SDP-ovci", digla bi se takva halabuka da bi treštala Hrvatska od toga. Ali ako se kaže "ne mogu doći HDZ-ovci", to je ništa. Čak se traže opravdanja, rekao je Plenković.


- To nije šala, to se zove diskriminacija, to se zove rasizam, next step vam je fašizam. To je bit, dodao je.

Novinarki koja je rekla da nije detaljno čitala spornu izjavu Plenković je rekao da ne postavlja pitanja ako ne zna o čemu se radi.


- Ne smijete to raditi, to je profesionalno ispod razine onoga što je novinarstvo. Ako niste čitali, ne pitajte, poručio je.


- Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih tamo otišao, rekao je također Plenković.

Novinarka mu je ukazala na to da je biti u HDZ-u politička odluka te da se radi o političkoj poruci opciji koja je na vlasti, a Plenković joj je spočitnuo nepripremljenost rekavši da su njega u školi naučili da čita izvore.

- Vi postavljate pitanja i ulazite, gospođo, u konverzaciju sa mnom bez da ste temeljito pričitali o čemu se radi, rekao je Plenković.

To se zove diskriminacija, to se zove rasizam, next step vam je fašizam. To je bit

Andrej Plenković

"Zašto bi Filipović morao znati stihove neke pjesme?"

Plenković se osvrnuo i na izjavu HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Davora Filipovića o ćirilici i Đorđu Balaševiću, odnosno reakcijama na tu izjavu.


- Imamo Hrvatsku dvostrukih kriterija, OK? Da budem sasvim jasan. Imate kandidata HDZ-a za gradonačelnika koji je '84. godište, koji doživljava napade danas kao da ima nešto protiv ćirilice, a nema. Zašto on doživljava napade? Zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je, i sad ga treba uloviti na trik pitanje. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme, dajte mi to recite, gdje to piše? Temeljem čega, što je tu problem? Netko tko je rođen '84. Ne mora, možda sluša neku drugu glazbu. Ali dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce ili Hercegovačku ćemo staviti ispod radara. To su vam ti dvostruki kriteriji. Pitat ćemo tko je bio na sprovodu profesora Tuđmana, ali ćemo se praviti nevješti za druga okupljanja, rekao je Plenković.

Vrativši se na vlasnika riječkog kafića Plenković je rekao da je riječ o politički nepismenoj osobi koja otprilike kaže da HDZ-ovci za sve neistomišljenike kažu da su srbočetnici.


- Da ste to čitali, to biste onda vidjeli tamo u tom tekstu, ali niste, nego ste površni, paušalni i isključivi, a to nije dobro, rekao je Plenković, pa novinarima još poručio:


- Moramo malo pedagogije jer nije dobro ovo, nije dobro za društvo. Meni je svejedno, meni se ništa neće dogoditi. Nemojte se smijati, drugi put čitajte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!