Plenković u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

23.03.2021.

11:59

Autor: M.N./HRT

Premijer u dvorcu Trakošćan

Premijer u dvorcu Trakošćan

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u posjetu Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Posjet Varaždinskoj županiji započeo je u dvorcu Trakošćan, gdje ga je dočekao varaždinski župan Radimir Čačić.

Galerija
Plenković s okupljenima u dvorcu Trakošćan, Foto: HTV/HRT
Premijer Plenković i župan Čačić, Foto: HTV/HRTU razgledavanju Trakošćana, Foto: HTV/HRT

U dvorcu su uručeni ugovori o sanaciji klizišta u općinama, te ugovor o izmuljivanju jezera Trakošćan. U Varaždinu je Plenković sudjelovao na završnoj konferenciji projekta Rekonstrukcija i opremanje Tehnološkog parka Varaždin te obišao prostorije Tehnološkog parka.


Sanacija klizišta i izmuljavanje jezera


Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ugovore je uručio predstavnicima sedam jedinica lokalne samouprave za sanaciju klizišta; općini Bednji, Donjoj Voći, Maruševcu, Ljubešćici te gradovima Novom Marofu, Ludbregu i Lepoglavi. Varaždinskoj je županiji za sanaciju klizišta na županijskim cestama uručeno šest ugovora. Ukupna vrijednost svih ugovora je 8,1 milijuna kuna, od čega je udio Hrvatskih voda 4,8 milijuna.


Govoreći o izmuljivanju jezera, Đuroković je naglasio da sredinom travnja kreće ispuštanje vode iz jezera, izlov ribe i njezino zbrinjavanje, a potom će se prosušeni sediment ukloniti građevinskom mehanizacijom. Namjeravamo u 12 mjeseci izvesti radove, kako bi od proljeća, od svibnja 2022., počeli akumulirati vodu u Trakošćanskom jezeru uz povratak ribljeg fonda, rekao je Đuroković.


Plenković: Doprinos razvoju turizma


Za zahvat na Trakošćanskom jezeru premijer Andrej Plenković rekao je da se radi o sjajnom doprinosu razvoju turizma na sjeveru Hrvatske. Istaknuo je da su Hrvatske vode već uložile 4,5 milijuna kuna u izgradnju nove brane na jezeru, a ovim radovima od 14,5 milijuna kuna, ističe, zaokružit će se investicije.


Govoreći o klizištima, župan Čačić je naglasio kako su ona problem prvenstvo sjevera Hrvatske te da je vrlo važno što su se u sanaciju uključile i Hrvatske vode u protekle tri godine. Dodao je da je riječ o projektima čiji je značaj puno veći nego što im je financijska težina.


Tehnološki park u Varaždinu


O tehnološkom parku u Varaždinu premijer Plenković naveo je kako će se realizacijom projekta poboljšati uvjeti za rad inovativnih poduzeća u Varaždinu.

Posjet Međimurju


Posjet Međimurskoj županiji predsjednik Vlade započet će obilaskom Školsko-sportskih igrališta Podturen u općini Belica. Nazočit će svečanoj dodjeli dvanaest ugovora iz Programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. Nakon završetka svečane dodjele ugovora, premijer Plenković obići će tri skladišta krumpira Agro Belica, Agro Dodlek. Posjet Međimurskoj županiji Plenković će završiti u Čakovcu gdje će posjetiti Međimursko veleučilište i obići Centar održivog razvoja te održati sastanak s predstavnicima Međimurskog veleučilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!