18:26 / 30.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Plenković: Kredit HBOR-a investitoru u Krš-Pađene odobren sukladno pravilima

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak nije želio komentirati objavljene poruke iz USKOK-ove istrage u kojima bivša ministrica Gabrijela Žalac lobira za povoljan kredit investitoru u vjetroelektranu Krš-Pađene, no istaknuo je da je kredit HBOR-a odobren sukladno pravilima i analizama. 

Neću komentirati detalje bilo kojega postupka, pa ni ovoga. Bitno je da su cijeli taj proces odobravanja kredita od strane HBOR-a u konačnici realizirali i odobrili sukladno pravilima i analizama svih službi HBOR-a i svih članovima u tom tijelu, a tu su i svi ministri, kazao je Plenković u Bjelovaru.


Mediji su u petak objavili nove detalje iz proširenja USKOK-ove istrage u slučaju afere Krš-Pađene, u kojoj bivšu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac sumnjiče da je na poticaj Josipe Rimac, lobirala da se tvrtki CEMP, investitoru u vjetropark Krš-Pađene, odobri povoljan kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Objavljene su poruke koje su razmjenjivale Rimac i Žalac, a iz kojih je vidljivo da su obje pritiskale ministra financija Zdravka Marića, šefa Nadzornog odbora HBOR-a i ostale koji u tom odboru imaju pravo glasa. 


Upitan je li iznenađen njezinim porukama i takvim ponašanjem, Plenković je kazao da ministri imaju jedinu zadaću kada dođu na dužnosti, a to je raditi na provedbi programa i ponašati se sukladno zakonu.


Premijer je bio i bez komentara na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da protiv trojice ministara - Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Olega Butkovića, da pokrene postupak zbog posjećivanja kluba Dragana Kovačevića, USKOK-ovog osumnjičenika i bivšeg direktora Janafa. 


Plenković je u petak podržao kandidate i kandidatkinje HDZ-a na lokalnim izborima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, među ostalima, kandidata za župana Marka Marušića i gradonačelnika Bjelovara Zorana Bišćana.


Istaknuo je kako je Vlada politikom poduprla ravnomjeran regionalni razvoj, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji reformom zakona o financiranju lokalne i područne samouprave osigurali su 115 milijuna kuna više nego prije 2017., a ugovoreno je i 235 milijuna eura iz europskih projekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!