13:17 / 27.04.2021.

Autor: HRT/D.M., M.Š., B.A./Hina

Plenković u Splitu o cijepljenju, veleposlanicima, Žalac...

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je nazočio uručenju Ugovora o razvoju zone Dračevac i potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu novih autobusa.

O Gabrijeli Žalac

Novinari su Plenkovića između ostalog pitali ima li članica Predsjedništva HDZ-a i bivša ministrica Gabrijela Žalac i dalje njegovu podršku nakon što je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane. Plenković je rekao kako je u međuvremenu pročitao priopćenje DORH-a, odnosno USKOK-a.


- Imamo nultu toleranciju na korupciju. Ne znam što je iza toga, iz tog priopćenja ne mogu dokučiti o čemu se točno radi. Ono što znam jest da je u konačnici kredit koji je bio u pitanju odobren, koliko je meni poznato, sukladno svim pravilima Hrvatske banke za obnovu i razvoj tako da tu moramo malo vidjeti o čemu se radi, rekao je Plenković.


- Ona je članica HDZ-a. U ovom trenutku ne vidim da je ona za bilo što još kriva, rekao je o Žalac.

Upitan je i kad se posljednji put susreo sa Žalac te dolazi li ona u prostorije Vlade.


- Dođe povremeno, da. Vidjeli smo se možda prije mjesec-dva dana, rekao je Plenković, dodavši da nisu razgovarali o ovom slučaju.


- Ona će sama voditi ovu stvar, a što se tiče naših odnosa, oni su korektni kao što su bili i inače, rekao je.

O veleposlanicima

Što se tiče imenovanja veleposlanika, rekao je kako su kao Vlada na prijedlog MVEP-a predali prijedlog imenovanja nekoliko veleposlanika koje je predsjednik Zoran Milanović dobio, te da će nastaviti razgovore o toj temi kad on odgovori na taj prijedlog.


- Podsjećam još jedan put da nema zamjene teza, nema nikakve podjele fifty-fifty. Ono što on želi i što se neće dogoditi je da otprilike mi odaberemo par destinacija s par kandidata, a da ostale njemu ostavimo prazne. Toga nema. Mene ne zanimaju nikakve prakse naših Kissingera tipa Mesića, Josipovića i sličnih, rekao je Plenković.

Rekao je da su Milanovićeve teze o njemu kao o nekakvom braniku da HDZ ne kontrolira svime čista zamjena teza i neistina.

- Čovjek je dobio prijedlog od MVEP-a kako to treba biti. Ako mu netko nije drag, ako misli da ima nekoga boljeg, a meni je direktno rekao, kaže, ja nemam nikoga - ako nemaš nikoga, predloži nekoga. Nisam primijetio da veleposlanici rastu gore na Pantovčaku, rekao je također.

O Okučanima

Predsjednik Milanović danas je kritizirao način polaganja vijenaca te rekao kako razmišlja o tome da vojska ne sudjeluje u obilježavanju VRO "Bljesak" u Okučanima. Plenković je rekao kako je dogovoren sukcesivni protokol, kao što je bilo u Jasenovcu i na Plitvicama.


- Nema nikakvog cirkusa, ne znam uopće čemu takva rečenica i takav komentar, poručio je Plenković.

Upitan o Milanovićevoj izjavi da misli da će vojnicima reći da ostanu doma odgovorio je - kakva je to izjava?


- Ne znam uopće odakle takve izjave, to je nekakva kavanska zamjena teza koja nema nikakve logike ni u bilo kojem pogledu. A glumatanje nekakvog protokolarnog zajedničkog obilježavanja koje bi se svodilo na to da postoji jedan vijenac, to se više neće dogoditi. To je politika. Tu sada to govorim jasno i glasno i nema nikakvoga plakanja. Jesmo mi za njim plakali možda u Vukovaru što nije bio s nama, ili smo plakali nakon što je napustio Okučane prošle godine za vrijeme intoniranja himne? To su pitanja, to je istina, a ne spinovi, poručio je Plenković.

Rekao je i kako, što se njega tiče, sukcesivan dolazak na takve događaje može biti "cijeli mandat".

O Škori i Škare Ožbolt

Plenković je između ostalog rekao i kako su kandidature Miroslava Škore i Vesne Škare Ožbolt za gradonačelnika Zagreba izmišljene da oslabe kandidaturu HDZ-ova kandidata Davora Filipovića.

O cijepljenju

Premijer je komentirao i cijepljenje i kritike na račun platforme CijepiSe.

- Obavio sam vrlo temeljit razgovor s cijelim Stožerom, imao sam sastanak s ministrom Berošem, detaljno sam mu točku po točku dao zadaće što treba napraviti. Uloga je Ministarstva, HZJZ-a, županijskih zavoda te primarne zaštite da se koordiniraju, mobiliziraju i intenziviraju cijepljenje. Mi smo do 30. lipnja osigurali 3,2 milijuna doza. Od 2. svibnja u Hrvatsku će početi dolaziti tjedno minimalno 250, a možda i 300 tisuća doza cjepiva, što znači da svi oni koji će se htjeti cijepiti, imat će se priliku cijepiti. Ministar zdravstva ima precizne naputke kako ustroji, popravi i koordinira svu aktivnost u tom, vjerujem da će se tog posla sada intenzivno primiti i da ćemo kroz koji dan imati konsolidiran proces, rekao je Plenković.

- Ako su tehničke zapreke u nekakvom programu u ovom trenutku svojevrsni čep ili okvir koji nije dovoljno propulzivan, to se može i treba u najhitnijem roku popraviti. To nisu nerješive stvari, dodao je.

- Ministar je od mene dobio politički vrlo jasan, precizan operativan nalog što da se napravi i on to mora napraviti. Izvijestit će nas o tome u četvrtak, poručio je Plenković.


Od koga će se naplatiti penali?


- Kao i svaka nabava. Ako netko nije ispoštovao svoj ugovor koji je potpisao s Ministarstvom ili tko je već s druge strane, oni trebaju od njega tražiti naknadu za nefunkcioniranje, rekao je Plenković.

Na pitanje ima li ministar zdravstva Vili Beroš i dalje njegovu podršku, rekao je kako je on "ministar u Vladi koji radi", a novinarima je odgovorio da će ih pustiti da maštaju o retoričkim odgovorima. Na pitanje osjeća li sam odgovornost odgovorio je - ne.

Plenković je još jednom pozvao građane da se cijepe poručivši kako su koristi od cijepljenja daleko veće od rizika i nuspojava koje se događaju pri ovako velikom broju procijepljenih ljudi.

Opovrgnuo je da se po Hrvatskoj trenutno distribuira samo 3000 doza cjepiva.

Može li se očekivati koalicija HDZ-a i Željka Keruma u Splitu?


- A to ne znam, prvo ćemo vidjeti da Vice Mihanović uvjerljivo pobijedi, a što se tiče gradskoga vijeća i uopće svih predstavničkih tijela, jesu li to vijeća na gradskoj razini ili županijske skupštine, treba vidjeti što će birači u pojedinom dijelu Hrvatske učiniti, rekao je Plenković, naglasivši važnost stabilne vlasti koja će se dogovoriti o ključnim prioritetima za pojedini grad i županiju.


- Siguran sam da će Vice Mihanović biti novi gradonačelnik Splita, dodao je Plenković.

Je li istina da je upisao dijete u privatnu školu u Bruxelles?


- Pozdravite toga tko je to rekao. Moj sin će ići u školu u teritorijalnoj nadležnosti adrese stanovanja u Gradu Zagrebu. Ali to je vrlo bezobrazno i čak se čudim vama jer se znamo dobro da me takvu nebulozu pitate, rekao je Plenković novinaru koji mu je postavio to pitanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!