13:16 / 01.03.2021.

Autor: HRT/V.G.

Plenković: Filipović ima čvrstu podršku vodstva HDZ-a

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se upisao u knjigu žalosti povodom smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je na čelu glavnog grada proveo dva desetljeća.

- U tom razdoblju on je doprinosio razvoju grada, realizaciji brojnih projekata, imao je veliku životnu energiju, entuzijazam i ono što je ključno - radio je za Zagreb svaki dan. U konačnici to je bilo i njegovo političko geslo. Njegov odlazak bio je nagao, kao što smo svi vidjeli, i ja mu želim zahvaliti na onom pozitivnom što je učinio za grad Zagreb, a nerijetko i za druge krajeve Hrvatske, rekao je Plenković.

Upitan hoće li HDZ mijenjati svog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Plenković je poručio kako su spekulacije brže od istine.

- Nema nikakve trunke istine da bi HDZ dovodio u pitanje kandidaturu Davora Filipovića. U samo dva tjedna doživio je tri indikativna napada. PRvi je fabriciranje lažnog intervjua s lažnom naslovnicom, to znači da njegova kandidatura nekome jako smeta pa ga lažnim informacijama želi dekredibilizirati. Onda je doživio puštanje u javnost lažne navodne interne ankete HDZ-a koja bi kao za njega bila nepovoljna i to znači da njegova kandidatura jako muči. Zadnje, umjesto da se pokaže suosjećanje prema naglom odlasku gradonačelnika u eter se pušta lažna spekulacija na temelju navodnih, a opet lažnih razmatranja unutar HDZ-a o promjeni kandidata, rekao je Plenković.

- Tri pokušaja da se lažnim informacijama dekredibilizira njegovu kandidaturu po meni ukazuje na to da čovjek koji je doktorirao ekonomiju s 26 godina, koji je četiri godine bio agilan zastupnik u Gradskoj skupštini, koji je u prva dva tjedna pokazao koliko je kompetentan i koliko vidio viziju i rješenja za Zagreb smeta protukandidatima. Mogu jasno reći da on ima čvrstu potporu HDZ-a, ne samo vodstva nego i gradske organizacije. Vjerujem da će u poštenoj, a ne kampanji punoj lažnih informacija, pridobiti povjerenje Zagrepčana, dodao je.

Upitan na čemu bi se trebale temeljiti programi kandidata u utrci za gradonačelnika Zagreba, premijer je poručio:

- Svaka kampanja treba konstruktivna, kampanja treba biti o budućnosti Zagreba, o tome što svaki od kandidata može učiniti da Zagreb bolje funkcionira i da građani bolje žive.

Upitan hoće li Milan Bandić ostati upamćen kao pozivan ili negativan političar, Plenković je rekao da je Zagreb u 20 godina koliko je Bandić bio gradonačelnik bitno drugačiji te da to dovoljno pokazuje koliko je dobroga nastojao učiniti za grad.

- Svatko tko je u politici ima i dobre i manje dobre strane. Vrijeme će pokazati sve, mislim da se iskreno trudio da Zagreb učini boljim gradom, rekao je.

Osvrnuo se i na odlazak Cice Kranjčara.

- Cico je bio veliki igrač i trener, legenda Dinama. Upućujem obitelji i prijateljima izraze sućuti, rekao je.

Plenković: Davor Filipović zna sve ključne teme Grada Zagreba

I nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ponovio je kako nema apsolutno nikakve istine u informaciji da HDZ razmišlja o tome da umjesto Davora Filipovića kandidira nekog drugog u utrci za gradonačelnika Zagreba. U stranci smatraju da je Filipović najbolji kandidat, na temelju njegova dosadašnjeg rada u zagrebačkoj Gradskoj Skupštini, jer dobro poznaje probleme i potrebe Zagrepčana i Zagreba.  

Plenković je rekao i kako nema potrebe da, unatoč iznenadnoj situaciji, mijenjaju kampanju, koju nisu planirali temeljiti na kritiziranju dosadašnje vlasti, već na predstavljanju novih projekata i svega što je dobro za razvoj Grada Zagreba. Smatra da upravo to nedostaje protukandidatima, za koje vjeruje da će morati mijenjati svoju kampanju. Kandidaturu Joška Klisovića nazvao je bizarnom.


- Davor Filipović pokazao je kroz protekle četiri godine da je agilan zastupnik, da zna sve ključne teme Grada Zagreba, za razliku od drugih kandidata u ovom vremenu političkog razotkrivanja. Na našoj političkoj sceni imate i kandidate iz SDP-a koji su u stanju reći da nisu osobno poznavali dojučerašnjeg gradonačelnika, koji je to bio 20 godina. To je rekao gospodin Joško Klisović, kojeg ja jako dobro poznajem. Znam ga 25 godina i moram priznati da mi je to jako bizarno, da se kandidira netko tko ne poznaje dojučerašnjeg gradonačelnika, a koji je to bio 20 godina. Znači da nije imao baš veze s gradskim temama, izjavio je Plenković.

Na Plenkovićevu izjavu kako mu je kandidatura bizarna je Klisović je reagirao na Twitteru i Facebooku.

- Vidim da su moju izjavu prinijeli pozornosti gospodinu Plenkoviću, žao mi je što tako brzo ne reagira na ključne probleme države - što od njega očekuju građani!, napisao je.

Ustvrdio je kako je bizarno to što "Plenković za gradonačelnika Zagreba kandidira čovjeka koji je dizao ruku za promašene proračune, blok Badel, kredit za žičaru, čovjeka koji bi danas zaustavljao prodaju Gredelja, Paromlina, Zagrepčanke, a za prodaju je glasao u Skupštini".

 Klisović kaže kako je vrijeme da na čelo Zagreba dođe čovjek koji nije podržavao aktivnosti i nije kontaminiran osobnim prijateljstvima s ljudima koji su doveli grad u današnje stanje. Vrijeme je, poručio je, za novu eru Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!