13:30 / 09.03.2021.

Autor: HRT

Plenković o izboru predsjednika Vrhovnog suda i "COVID putovnicama"

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

- Nema nikavih začkoljica, postoji poštivanje zakona koji je na snazi. Sve drugo je politiziranje. Imate javni poziv koji je raspisan i da je zakon donesen nakon što je SDP kritizirao, rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući aktualne izjave o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

- Treba poštivati zakon koji je na snazi. Ne može to doći na dnevni red po Poslovniku, čuli ste jučer. 

Upitan hoće li se odazvati ako ga predsjednik pozove na sastanak, premijer je odgovorio da mu se "ne da preko medija o tome komunicirati".  

- Čovjek je rekao da će zvati pa nije zvao, pa šalje poruku preko Čačića. To je bizarno, rekao je Plenković.  


- Zakon je donesen nakon što je SDP jako kritizirao postojeću proceduru. Kada se usvajao zakon, pohvalili su je, a sad najedanput pjevamo drugu pjesmu, ocijenio je premijer.


"Đurđević je rezervna, četvrta kandidatkinja"


Osvrnuo se i na Zlatu Đurđević, Milanovićev prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda. 

- Milanovićeva kandidatkinja Zlata Đurđević je četvrta kandidatkinja, kao rezerva za Europski sud za ljudska prava, kazao je. 

Upitao je što je Zlatu Đurđević sprječavalo da se prije javi za kandidatkinju: “Zašto uopće ova tema? To se treba pitati.”

 
- Nismo mi strana, strana je Sabor, Državno sudbeno vijeće i predsjednik Republike, koji bira predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Plenković.


- To uopće nije tema, ta kandidatura, sukladno zakonima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj. Ustavni sud je taj koji odlučuje je li nešto u skladu s Ustavom ili ne, a on o tome ništa nije rekao pa o toj temi nemamo što razgovarati, dodao je Plenković.


O Juzbašićevu istupanju iz HDZ-a


O Damiru Juzbašiću, ravnatelju Ravnateljstva za robne zalihe koji je napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu i predstavio nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika Županje, premijer Plenković rekao je kako je "doživio ozbiljnu dezorijentaciju i istupio". 


- Netko tko je dužnosnik na razini Vlade ide na unutarstranačke izbore, dobije ih i onda valjda ugleda neke svjetlosti pa kaže da se zabunio. To je smiješno, to je dekredibilizirano u startu. Ne znam što mu je. Meni je djelovao relativno suvisao, rekao je Plenković, dodavši da ga situacija ne zabrinjava. 

- On bi se trebao brinuti, kaže Plenković.


Za kretanje treba svima prihvatljiv mehanizam


Osvrnuo se i na COVID putovnice, rekavši kako je moguće i da budu u uporabi za aktualnu turističku sezonu.


- Ja sam u četvrtak i petak u Bruxellesu i to će biti jedna od tema, najavio je premijer. 

- Moramo naći mehanizam koji je svima prihvatljiv i koji nam daje jednu vrstu jamstva da su oni koji se kreću okej, dodao je Plenković te ponovio kako je stajalište Hrvatske "da se pronađe zajedničko rješenje koje će omogućiti slobodu kretanja na način da smo sigurni". Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!