16:18 / 27.04.2021.

Autor: V.G./HRT

Plenković u Komarni: Imali smo priliku prošetati Pelješkim mostom

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u utorak je u Komarni obišao radove na gradnji Pelješkog mosta, istaknuvši da će most s elementima rasponske konstrukcije biti spojen do listopada ove godine, a njime će se ostvariti ključni cilj - fizički integritet hrvatskog teritorija.


Premijer je i prošetao Pelješkim mostom, a dionicu dugu 300-tinjak metara prešao je u pratnji resornog ministra prometa, Olega Butkovića i direktora Hrvatskih cesta, Josipa Škorića, koji su ga upoznali s dinamikom radova na mostu.

- Drago mi je da smo ponovno na gradilištu Pelješkog mosta, čestitam izvođačima. Danas smo po prvi puta imali prigodu prošetati se Pelješkim mostom, preostaje samo još 24 rasponske konstrukcije koje trebaju doći iz Kine, a to će biti tijekom svibnja. Izvijestili su nas kako će most s tim elementima rasponske konstrukcije biti spojen do listopada ove godine, što znači da napredujemo i u tom trenutku ćemo ostvariti ključni cilj - ne samo povezivanje juga Hrvatske s drugim dijelom županije, nego ćemo ostvariti fizički teritorijalni integritet hrvatskog teritorija i to je dugoročno gledano najveće postignuće projekta vrijednog 526 milijuna eura koje se sufinancira europskim sredstvima, rekao je Plenković i zahvalio svima koji sudjeluju u ovom najvećem građevinskom pothvatu. 

Ministar prometa Oleg Butković rekao je da Pelješki most ima poseban i simboličan značaj. Rekao je da dinamika gradnje ide dobro usprkos pandemiji koronavirusa te da niej bilo velikih zastoja.

- Očekujemo da će do rujna biti spojena čitava rasponska konstrukcija, a da će početkom sljedeće godine biti spreman za tehnički pregled. Sljedeće godine negdje u svibnju, lipnju očekujemo prometovanje mostom i pristupnim cestama, rekao je.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako radovi napreduju dobrim intenzitetom te očekuje da će se do kraja rujna montirati kompletna rasponska konstrukcija, nakon čega ide opremanje i završni radovi. Istaknuo je i da jako dobro idu radovi oko pristupnih cesta. Vezano uz obilaznicu oko Stona Škorić je izvijestio i da radovi, nakon početnih teškoća, napreduju.

- Možemo biti zadovoljni sa trenutnom dinamikom, kazao je.

Prvi automobili mogli bi se Pelješkim mostom voziti već u proljeće 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!