Plenković o pozivu DORH-u: Mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku huška

15:39 / 17.05.2022.

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković odbacio je teze da on utječe na Državno odvjetništvo RH, ali i istaknuo kako ne mogu postojati dvostruka mjerila kada je riječ o reagiranju te institucije na njoj upućenoj poruke. Na konferenciji za novinare nakon koalicijskog sastanka premijer Plenković je komentirao izjave predsjednika Zorana Milanovića oko DORH-a.

- Razgovarali smo i o proljetnim prognozama EK-a, vidjeli ste da su snizili nešto prognoze rasta, imaju optimističniju stopu inflacije. Važno je da idemo prema završnim odlukama na razini europodručja i EU glede hrvatskog članstva u eurozoni. Očekujemo i završne razgovore oko ulaska u Schengen, rekao je Plenković nakon sastanka vladajuće koalicije. 

Plenković: Ne možemo imati dvostruke aršine

Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića oko DORH-a:

- Bili smo u proteklih mjesec dana svjedoci huškanja od strane moskovskog čovjeka na Pantovčaku protiv, prije svega, zastupnika u Saboru Hrvoja Zekanovića. Optuživao ga je da je počinio kazneno djelo i da ga treba uhapsiti. Radio je jedan nevjerojatan pritisak na pravosudne institucije, a posebno na Državno odvjetništvo i policiju. Sada je krenuo u istom tonu huškati i optuživati ministra u Vladi, ministra Marija Banožića, da i njega treba uhapsiti, da treba ići u zatvor itd. To je jedan nedopušteni pritisak na tijela državnog progona, na Državno odvjetništvo, koje, koliko je meni poznato niti na jedan niti na drugi slučaj u proteklih mjesec dana nisu reagirali. Točno je, zato sam nazvao glavnu državnu odvjetnicu, kazao je. 

Podsjetio je da je 2020. DORH odmah reagirao na njegovu izjavu da bi DORH treba pogledati i neke druge slučajeve, i u drugim strankama.

- A ovdje mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku, proruski huška na zastupnika i ministra, to je nedopustivo, rekao je Plenković, dodavši da je nazvao DORH kako bi vidio zašto se dopušta da netko radi pritisak na Državno odvjetništvo RH, i ne reagira se. Premijer je istaknuo da u potpunosti poštuje neovisnost institucija, DORH-a i policije, ali da ne mogu postojati dvostruki aršini, dvostruka mjerila.

One teze kako poimati neovisnost sudske vlasti, zakonodavne vlasti, izvršne vlasti, tijela progona - o tome da je to za opoziv ili za izgon, takvo poimanje načela vladavine prava - je za malu djecu. Ja sam predsjednik Vlade. Vodim računa o tome da poštujem u potpunosti neovisnost institucija, rad DORH-a i policije. Ne bavim se saznanjima protuzakonitim o tajnim izvidima, rekao je i dodao da je posljednjih mjeseci i godina podignuta optužnica protiv nekoliko ministara.

- Pa će onda u tim okolnostima netko nama predbacivati da imamo utjecaj na DORH. On radi nedopušteni pritisak na DORH, huška, provodi hajku i to u koordinaciji s nekim ‘zviždačima’ koji dobiju posao kod oporbe, rekao je Plenković.

Plenković: Nismo mi mutavi da nećemo reagirati 

Novinari su upitali premijera misli li da je DORH pristan.

- Ne mislim da je pristran. Pustio sam da vidim dokle će to trajati. On je danas izvrijeđao zastupnika iz Šibensko-kninske županije. Rekao mu je da ide jesti šargarepu. Zar ne zna reći mrkva? Ima li to veze s time što je moja izaslanica tamo bila potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga? Ne kažem da je DORH pristran, ali ako to u eteru postoji mjesec dana - saborski zastupnik i ministar i kontinuirano vrijeđanje, difamiranje, hajka i huškanje. Moramo staviti točku na to. Pa nismo mi ovdje mutavi da nećemo reagirati, kazao je. 

Premijer Plenković je govorio i o reakciji glavne državne odvjetnice. 

- Ona je tu informaciju primila na znanje. Pitajte nju što je rekla. Moja je poanta bila da ne može netko mjesec dana huškati Državno odvjetništvo i policiju na zastupnika u Saboru i ministra u Vladi, a da se tijelo koje se huška, na to ne očituje, kazao je Plenković. 

Plenković: Lažima se mora stati na kraj 

- Milanović vrijeđa i laže da je moj otac udbaš, da sam ja udbaš. Kontinuirano ponavlja laž ne bi li se nataložila negdje pa da možda negdje netko misli da je istina. Hajde, neka taj lažljivac, ruski čovjek na Pantovčaku to dokaže, hajde neka dokaže. Dosta s lažima. Da ne govorimo i o laži da sam ja rekao da su generali udbaši. To je još jedna laž. Imamo kontinuirano laganje i iskrivljavanje informacija. Niti Tomo Medved niti ja ni u jednom trenutku nismo rekli da su generali udbaši. On stalno govori da smo mi rekli da su oni udbaši. To je laž, rekao je Plenković.

- Čuo sam danas da je rekao da sam ja gadio predsjednika Franju Tuđmana. To je još jedna laž. Neka nađe nekoga tko će potvrditi da sam ja to rekao. Čovjek kontinuirano laže. Ima cijelu agendu laži koju stalno ponavlja, rekao je Plenković. 

Istaknuo je da se "tim lažima mora stati na kraj". To je vrlo važno jer to postaje vrlo često da ja danas moram reagirati na to. U načelu je najbolje nekoga tako nebitnoga, ruskog čovjeka na Pantovčaku, ignorirati. Da javnost to sama vidi”, kazao je.

Upitan za komentar predsjednikova poziva na ukidanje Ustavnog suda, Plenković je odgovorio kratko: "Briljantno!".

O mogućnosti intervencije države na ublažavanju visoke inflacije, Plenković je rekao da će Vlada posegnuti za svim alatima koji su joj na raspolaganju, ali i da je zamrzavanje cijena zadnja opcija.

O novom zakonu o pobačaju nema konsenzusa među vladajućima

Osvrnuo se i na slučaj Mirele Čavajde, trudnice koja nije mogla u hrvatskim bolnicama obaviti prekid trudnoće u šestom mjesecu unatoč teškim malformacijama ploda.

- Taj slučaj je bio munjevito instrumentaliziran na političkoj sceni, ocijenio je Plenković.

O temi donošenja novog zakona o pobačaju, kaže, vladajuća koalicija još nije razgovarala te misli da o toj temi ne postoji konsenzus među vladajućima.

- Ovo je jako komplicirana tema. Imamo parlamentarnu većinu s različitim svjetonazorima, rekao je premijer aludirajući na činjenicu da su neki zastupnici vladajuće većine prošli petak u Saboru dali svoj glas SDP-ovu prijedlogu zakona o pobačaju.

Osvrnuo se i na štrajk vozača saniteta, istaknuvši da će tražiti od ministra zdravstva da vidi što se može napraviti vezano uz izjednačavanje koeficijenata vozačima na području cijele Hrvatske.

Plenković je nakon sastanka izjavio i kako je vladajuća većina stabilna i čvrsta te se bavi ozbiljnim temama. 

- Osobito smo zadovoljni kohezijom oko inicijativa oporbe - pravi fijasko je to bio, u vezi raspuštanja Sabora. Mi se bavimo bitnim pitanjima, zaključio je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!