DORH u fokusu predsjednika i premijera, primirja nema na vidiku

16:17 / 17.05.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/Hina

A. Plenković, Z. Hrvoj Šipek, Z. Milanović

A. Plenković, Z. Hrvoj Šipek, Z. Milanović

Foto: ilustracija / PIXSELL/HRT

Državno odvjetništvo danas u fokusu dvojice predsjednika - Republike i Vlade. Povod - razgovor premijera Andreja Plenkovića s glavnom državnom odvjetnicom. I to nakon što je predsjednik Zoran Milanović javno upitao DORH što čini vezano uz slučaj navodnog pogodovanja ministra obrane Marija Banožića.


Predsjednik Milanović na jučerašnju premijerovu izjavu o razgovoru s glavnom državnom odvjetnicom - danas uzvraća napadom.

- On je očito nazvao gospođu Hrvoj-Šipek, moja pretpostavka je to, ne mogu tvrditi, i onda kad je shvatio što je napravio se prepao da to ne izađe van na neki drugi način i to brže-bolje podijelio s javnošću, 'pa eto, zar bih ja lagao?'. (...) Čovjek je zvao državnu odvjetnicu. To je protuustavno ponašanje, to je za opoziv, to je za izgon iz političkog života, poručio je Zoran Milanović.

- Mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku, proruski angažirani čovjek kojem je narod dao povjerenje, huška na saborskog zastupnika i ministra obrane. I poanta mog poziva i zato sam to rekao hrvatskoj javnosti - odmah nazvao državnu odvjetnicu da vidimo o čemu se radi. Zašto se dopušta da netko radi pritisak na DORH i to na člana Vlade i zastupnika, a da to tijelo ne reagira - a pritom, kada je bio slučaj u kojem sam ja puno blaže nešto kazao - reagiralo dan nakon. Nema dvostrukih aršina, odgovorio je premijer Andrej Plenković.

S izjavama predsjednika, ali ni s premijerovim pozivom upućenim glavnoj državnoj odvjetnici - ne slaže se predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić. Smatra kako se to može tumačiti kao miješanje te napominje - predsjednik Republike ne treba i ne može tražiti od DORH-a da istraži ministra Banožića.

- Gospodin Čačić je arhitekt i menadžer, on te stvrari ne razumije najbolje. (...) Maltene, ono, mislim, ja sam za njega bečka škola, koentirao je Čačićevu izjavu Milanović. 

Zlata Hrvoj Šipek neće komentirati izjave predsjednika ni premijera

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek priopćila je da neće komentirati izjave ni predsjednika RH Zorana Milanovića niti premijera Andreja Plenkovića.

Uz naglasak na definiciju i položaj Državnog odvjetništva prema Ustavu i Zakonu o državnom odvjetništvu, glavna državna odvjetnica u donošenju odluka ne podliježe pritisku izjava pojedinaca i medija već odluke donosi isključivo na temelju činjenica utvrđenih u zakonom propisanom postupku, objavilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je odgovornost za izrečene izjave na osobama koje ih govore i koje bi pritom trebale biti svjesne ustavne definicije i položaja državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.

- U odnosu na postupanje u određenom predmetu, naglašavamo kako je sama podnositeljica kaznene prijave izvijestila javnost o podnošenju kaznene prijave protiv više osoba i o dopuni navedene prijave te o činjenici da nadležno državno odvjetništvo poduzima zakonom propisane radnje provjere navoda iz te kaznene prijave, navode u priopćenju.

Prozvao je predsjednik Zoran Milanović i ministra Marija Banožića vezano uz njegovu jučerašnju izjavu o Ivanu Selaku.

- On kleveće čovjeka koji je riskirao svoj život da bi u Hrvatsku preletio MiG-om. Jel razumijete koliko je to nizak oblik života? Kao barski puž. Ali vratimo se na tog Banožića, on je počinio ozbiljno kazneno djelo prije 2 godine, to je dokumentirano, kazao je Milanović.

Banožić: Nije dobro da predsjednik radi pritisak na institucije

Ministar obrane Mario Banožić, referirajući se u utorak na pozive predsjednika RH Zorana Milanovića da ga "utamniče", poručio je kako se nema razloga bojati, no i dodao da nije dobro da imamo predsjednika koji radi pritisak na institucije i u konačnici na Ustavni sud.


U izjavi novinarima nakon sastanka ministara obrane EU u Bruxellesu Banožić je pojasnio kako izmjenama Zakona o obrani ne želi nikome smanjiti niti povećati ovlasti, nego želi samo ono što je bilo postavljeno u prijašnjem zakonu iz 2013. koji je Milanović donio kao premijer, razjasniti stvari.

- Znamo gdje će završiti taj zakon - na Ustavnom sudu i ovo je sada pritisak koji ide u tom pravcu", smatra Banožić. Predsjednik Republike je, naime, jučer poručio kako treba ukinuti Ustavni sud.

Upitan hoće li tužiti predsjednika RH za uvrede, Banožić je rekao kako je predsjednik svjestan da je procedura vezana uz imunitet malo drugačija u Hrvatskoj i da se zato on tako i ponaša. Samim time što je izrekao šalje poruku mlađim generacijama u RH kako se mogu ponašati - nepoštivati institucije, apsolutno sve relevantne subjekte u društvu s kojima bi se ljudi trebali razvijati. Napada pravosuđe, koja je to poruka, upitao je Banožić i odgovorio - ponašajte se kako hoćete.

Na upit hoće li tražiti njegovu ispriku, Banožić je rekao kako mu se već ispričao i pozvao ga stol ali ne iz bojazni nego kako bi se "Hrvatska vojska skinula s naslovnica, ono što je bilo maknut ćemo u stranu i idemo dalje raditi".

" Ajde neka taj lažljivac, ruski čovjek na Pantovčaku, to dokaže! "

Prozivao je predsjednik Milanović ponovno premijera da je generale nazivao udbašima. Premijer Andrej Plenković odgovara: "Kontinuitrano ponavlja laž ne bi li se ta laž nataložila negdje pa da možda netko misli da je to istina. Ajde neka taj lažljivac, ruski čovjek na Pantovčaku, to dokaže! (...) Da sam ja, što je rekao, gadio predsjednika Tuđmana, još jedna laž.".

Milanović o Zekanoviću

Lomila su se politička koplja i u Šibeniku, gdje je predsjednik bio na proslavi Dana županije. Čim se popeo na pozornicu, iz publike je izašao Hrvoje Zekanović.

- Što je bio tu? Jel se skinuo gol? (...) On je dvorska luda, to radi za novac. (...) Što on meni zamjera? To pitajte tog zekana i dajte mu vreću šargarepe, komentirao je Milanović.

Hrvoje Zekanović, pak, poziva glavnu državnu odvjetnicu da Milanovića ispita o optužbama za navodni transfer novca. Dvije su mogućnosti, kaže - "Ili će Andrej Plenković i Hrvoje Zekanović u zatvor zbog toga što smo imali neke neovlaštene trasfere novca, druga je mogućnost da Zoran Milanović završi u ludnici jer izmišlja".

Političko primirje zasad - nije na vidiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!