Plenković: Ostavka Marušić interna je stvar DORH-a

19.04.2023.

16:47

Autor: T.D./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti otvorenja Stonske obilaznice nakon čega je dao izjavu za medije.

Andrej Plenković komentirao je veliki infrastrukturni i sigurnosni projekt.

- Drago mi je da smo danas ponovno na Pelješcu da je završena četvrta faza ovog velikog projekta, spajanja južne Dalmacije s cestovnom infrastrukturom Hrvatske. Projekt Pelješkog mosta i pristupnih cesta je s ovim kompletiran. Ova četvrta dionica je vrijedna 70 milijuna eura, rekao je.

"To je interna tema DORH-a"


Premijer je komentirao i ostavku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.


- Što se toga tiče, jučer je ravnateljica podnijela ostavku glavnoj državnoj odvjetnici, ona je o ostavci i okolnostima zašto se ona dogodila upoznala ministra pravosuđa, on me danas obavijestio i ja ću svakako nastojati i osobno razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom da pobliže shvatim o čemu se radi. Što se nas tiče, to je interna tema DORH-a, oni moraju objasniti javnosti sve okolnosti, rekao je Plenković.


Upitan o povećanju plaća sucima, rekao je kako ministar na tu temu ima radnu skupinu koja razgovara s predstavnicima pravosuđa te da ima vremena za detalje.


Politička stabilnost


Smatra da što je zemlja stabilnija, to su uspjesi vidljiviji.


- Ističem primjer Hrvatske. Tezu o političkoj stabilnosti, koju inzistiram da je najvažniji preduvjet svega, sam stavio u prvi plan 2016., inzistiram na njoj i danas. Da nije bilo te političke stabilnosti, ne bi bilo ni Pelješkoga mosta, europodručja, Schengena, Rafalea i niza drugih postignuća, rekao je.


Vezano uz smještaj dvije osobe u istom ležaju u sisačkoj bolnici, Andrej Plenković naglasio je kako o tome ne zna ništa.


- Nije to uobičajeno. Kako se to dogodilo, ne znam. Ono što znam je da smo mi uložili jako puno u novi dio sisačke bolnice, bio sam tamo kada smo otvorili. Ide se s obnovom i rekonstrukcijom, stvaraju se sve pretpostavke da može pružiti adekvatnu skrb, rekao je.


"Inflacija ide prema dolje"


Osvrnuo se na ekonomiju, plaće i mirovine u Hrvatskoj.


- Hrvatska je danas ekonomski snažna, međunarodno nikad bolje pozicionirana, s kontinuiranim rastom plaća, mirovina. Nema skupine koja nije u boljoj situaciji nego što je bila prije 2016. godine. Apeliram na sve da povedu o tome računa. Inflacija ide prema dolje, rekao je.


"Napravili smo puno toga za očuvanje ekonomskog i socijalnog standarda"


Novinari su premijera pitali znači li to da smo onda jedna od najuspješnijih zemalja.


- Ja mislim da bi bilo bolje da pitate SDP-ovce je li došlo do 400 tisuća otkaza, do povećanja cijena struje i plina, nije li došlo do smanjenja stope PDV-a? Napravili smo puno toga za očuvanje ekonomskog i socijalnog standarda, a pritom ostvarili strateške ciljeve. Ja bih volio da je to osigurala opozicija i kritičari, odgovorio je Plenković.


Plenković očekuje da se privede kraju formiranje vlasti u FBiH


Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu u Stonu kako očekuje da se proces uspostave vlasti u Federaciji BiH privede kraju, istaknuvši da bi to bilo dobro za reputaciju i funkcionalnost zemlje.

- Očekujem da se ipak taj proces privede kraju. To je dobro za reputaciju zemlje, za njenu funkcionalnost i za život građana. Ja ne vidim da je dobro da se ode na izbore pa se onda oteže s formiranjem vlasti mjesecima, a nekad i godinama, kazao je Plenković novinarima nakon otvaranja Stonske obilaznice. 

Šestog travnja istekao je rok za izbor nove vlade Federacije BiH, na temelju rezultata izbora iz listopada prošle godine, a u međuvremenu je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nagovijestio mogućnost intervencije u slučaju da političke stranke ne postignu dogovor.

Plenković je naglasio i da je namjera odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon općih izbora u listopadu prošle godine bila, između ostalog, da se na neki način facilitira što učinkovitije i brže uspostavljanje vlasti.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!