Plenković: Ovo je bio puzajući državni udar

29.10.2021.

16:53

Autor: V.G./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković nazvao je u petak puzajućim državnom udarom ponašanje predsjednika RH Zorana Milanovića koji nije dopustio ministru obrane Mariju Banožiću obraćanje na prisezi ročnika u vojarni u Požegi, naglasivši da je time u stvari osnažio položaj ministra u Vladi. 

Nakon svečanosti prisege nove generacije dobrovoljnih ročnika u Požegi, Milanović je novinarima ranije danas izjavio kako je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera OS RH Robertu Hranju da ne dopusti ministru Banožiću obraćanje na svečanosti u vojarni.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji od jutros sudjeluje u Dubrovniku na Danima hrvatskog turizma, u izjavi novinarima rekao je kako je kratko vidio što se događalo u Požegi, naglasivši da je riječ o nedopustivom ponašanju predsjednika Milanovića.

- Nisam ništa od toga vidio jer sam cijelo vrijeme bio na sastancima. Ovo što sam kratko vidio, vidio sam jedno nedopustivo ponašanje predsjednika Republike (Zorana Milanovića). Ovo se može slobodno nazvati jednim puzajućim državnim udarom, rekao je Plenković novinarima upitan za komentar činjenice da je Milanović zapovjedio načelniku Glavnog stožera OS RH admiralu Robertu Hranju da ne dopusti ministru obrane Mariju Banožiću obraćanje na svečanosti u požeškoj vojarni.

Ministar obrane Banožić je nakon incidenta u vojarni u Požegi izjavio novinarima kako je zatražio smjenu admirala Hranja, na što je Milanović poručio da je Hranj samo proveo naredbu koju mu je on dao, kao vrhovni zapovjednik.

Premijer Plenković je ocijenio kako je ovo "bez presedana" ne dopustiti ministru obrane da ne govori na prisezi hrvatskih vojnika u Požegi.

"Očito je da se jugo preselilo i u Slavoniju", kazao je ironično.

Predsjednik Vlade nedopustivim je ocijenio takvo egzaltirano ponašanje i to suprotno zakonu, od predsjednika Republike.

Podsjetio je da je Milanović u godinu dana kršio Zakon o sudovima pri predlaganju kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda, a što je potvrdio i Ustavni sud. Također, ističe Plenković, današnjim odlukama predsjednik RH krši Zakon o obrani, kojeg je izmijenio Hrvatski sabor upravo dok je Milanović bio na čelu SDP-a, a flagrantno krši i Zakon o blagdanima.

- Imate predsjednika države koji ne čestita Dan državnosti RH hrvatskom narodu, koji ignorira Dan neovisnosti i za taj dan ode na tzv. yutel i ljudima na Dan Hrvatskog sabora čestita Dan neovisnosti, dodao je.

Premijer Plenković također je rekao da su za 9. studenoga usuglasili održati sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj će otvoriti sve teme te će vidjeti kako će bitno različite stavove o poimanju načela vladavine prava i poštivanja zakona staviti u funkciju normalnog funkcioniranja države.

Banožić je od danas jači i snažniji ministar nego što je bio jučer

- Ovo što se dogodilo danas, ono što je on učinio prema ministru, on je osnažio položaj ministra obrane u mojoj Vladi. Banožić je od danas jači i snažniji ministar nego što je bio jučer, poručio je premijer Plenković.

Smatra i da će Milanović morati s ministrom Banožićem naći način funkcioniranja jer će on biti ministar dok god ova Vlada ima većinu, a imat će je sigurno do ovog doba 2024. godine.

- Što on bude više napadao Banožića to će Banožić biti snažniji i jači ministar, poručio je premijer.

Plenković je podsjetio i da Hrvatska vojska u mandatu obje njegove Vlade ima kontinuirano veći proračun, stavlja hrvatskog vojnika u prvi plan, te da vraćaju Hrvatsku vojsku u Vukovar, Pleče, Sinj, Pulu u Varaždin.

Upitan podržava li zahtjev za ostavkom admirala Hranja, Plenković je rekao kako mora vidjeti što je s Hranjom bilo. Naveo je i da je admiral Hranj na funkciju načelnika Glavnog stožera OS RH imenovan i uz njegov supotpis.

- Nije Hranj tamo imenovan samo voljom predsjednika Republike nego je imenovan i stavom politički, u tom trenutku Vlade. Kada dođem u Zagreb vidjeti ću što se sve tu točno dogodilo. Iz informacija koje imam, koje su parcijalne, ne želim ići do kraja, poručio je.

Milanović predlaže propale SDP-ove župane za veleposlanike

Plenković je, na novinarski upit, naglasio kako tu nije riječ ni o kakvoj "prepirci" već o ozbiljnom problemu nezakonitog ponašanja.

Upitan kada će se s predsjednikom Milanovićem dogovoriti oko imenovanja veleposlanika, premijer Plenković je rekao kako Milanović predlaže propale SDP-ove župane za veleposlanike koji s veleposlanstvima i diplomacijom nemaju ništa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!