Plenković ponovno pozvao na vraćanje cijena prije uvođenja eura

21.01.2023.

17:04

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu se ponovno osvrnuo na neopravdana poskupljenja pri prelasku s kune na euro bez rasta ulaznih troškova, i pozvao sve one koji su to učinili da ne rade štetu potrošačima, naglasivši kako na tom problemu aktivno rade carinske i poreze službe.

U izjavi novinarima u Zadru premijer je prošlu godinu ocijenio vrlo zahtjevnom i teškom, no da smo ju prošli dobro te kako se očekuje rast od oko 6 posto, naglasivši da smo uspjeli zadržati, paketom mjera vrijednim 3,6 milijardi eura, i gospodarstvu i građanima, rast inflacije na 10,8 posto.

- Regulirali smo cijene energenata, koje bi bile znatno više, da Vlada nije intervenirala, te tako pomogli najugroženijim skupinama stanovništva, što ćemo činiti i dalje, rekao je Plenković.

Dodao je da se Vlada intervencionističkim mjerama pokazala na visini zadatka, naglasivši kako nije dobro da dio aktera "muti vodu" kada postajemo dio eurozone, Schengena i kada je politika, koju je ova Vlada vodila proteklih šest godina, dovela Hrvatsku u krug najrazvijenijih zemalja, kazao je.

Poručio je da zato svi trebamo biti odgovorni, dodavši kako će Vlada unatoč izglednom gospodarskom usporavanju, u 2023. nastojati očuvati socijalnu koheziju i izbjeći socijalnu frakturu; da budemo tu za građane i gospodarstvo i da naši građani nemaju štetu zbog neodgovornog dizanja cijena, rekao je premijer.

- Samo da taj dio društvene odgovornosti bude raširen i onda će sve biti OK, rekao je Plenković nakon svečane akademije obilježavanja 30. obljetnice VRO-a Maslenica u Zadru, odgovarajući na novinarska pitanja.

Upitan o mogućnosti dizanja kolektivne tužbe protiv onih koji su dizali cijene, Plenković je odgovorio kako mu je drago da su potrošačke udruge aktivne i da trebaju biti.

- Vlada ima na raspolaganju arsenal mjera - i može odlučiti o uskrati subvencija subjektima koji to rade, kao i druge aktivnosti, dodao je Plenković.

Vezano uz nedavne tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da premijer o njemu govori u međunarodnoj zajednici te o zastupnicima vezano za sudjelovanje Hrvatske u vojnoj pomoći Ukrajini, premijer Plenković istaknuo je kako je 'važno da međunarodna javnost zna da postoje dvije Hrvatske'.

- Jedna je ona koja je vrlo principijelna i jasna, i druga koja očito ima neke rezerve. Jesu li one istinske ili su simpatije prema Rusiji, što se nadam da nije, ili su pak vođene kratkovidnom i mrziteljskom politikom prema Vladi i HDZ-u, to će naši građani dobro vidjeti kada dođu izbori i odlučiti komu dati povjerenje. Rekli smo da je njegov (Milanovićev) stav pogrešan, kriv, loš, kao i stav 54 saborska zastupnika, koji su propustili povijesnu priliku da budu odgovorni kada je riječ o sudjelovanju Hrvatske u EU misiji vojne pomoći Ukrajini. Važno je da toga naši međunarodni partneri budu svjesni, istaknuo je Plenković.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!