15:38 / 12.05.2021.

Autor: HTV/HRT

Plenković: Prodavač boze i prevarant se razotkrio

Plenković u Puli

Plenković u Puli

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Planković, koji je u Istru došao poduprijeti stranačke kandidate za lokalne izbore, na konferenciji za novinare u Puli komentirao je najnoviju objavu predsjednika Zorana Milanovića o Zlati Đurđević.

- Prodavač boze i prevarant se razotkiro! Jako je dobro da procedura imenovanja čelnika Vrhovnog suda podrazumijeva da kandidatkinje i kandidati napišu svoj program. Tada možemo znati nešto više o njima. Kada je riječ o kandidatkinji o kojoj razgovaramo, to će zaboljeti prevaranta, diskvalificirao ju je on sam i uvukao u protuzakonitu proceduru, a ona pristala na to - time je njezina ambicija za predsjednicu Vrhovnog suda završila, sa ili bez odluke Ustavnog suda.


- To što je Ustavni sud utvrdio je dodatni argument da se ne može silovati procedura. Ne može se raditi protuzakonito i praviti se nevješt, rekao je Plenović.


"Ovo što on radi nije normalno"


- U ovom malom uratku na Facebooku predsjednik razotkriva svoju misiju. Predsjednik Republike je predsjednik svih građana, pa i članova HDZ-a, pa i moj predsjednik, bez obzira za koga sam glasao. Predsjednik Republike ne smije imati antihadezeovsku agendu kao motiv djelovanja po svim sferama njegovih javnih nastupa. Mi od 2000. godine nismo ovo doživjeli. Ovo što radi nije normalno i zato kažem da je prevarant, kazao je Plenković.


- On popravlja poraz SDP-a na prošlim izborima. A teza da on forsira Zlatu Đurđević da postane predsjednica Vrhovnog suda, pa da onda ona hladno kritizira situaciju u pravosuđu '90-ih , radi protiv koga?, HDZ-a?, a ne ne ne, to nije zadaća predsjednice Vrhovnog suda.  Takva vrsta manipulacije i instrumentaliziranja kandidatkinje neće proći - ne dolazi u obzir, no go prodavač boze - no go, rekao je Plenković. 

"Milanović je u kampanji SDP-a"


- Riječ je o prevarantu koji napada cijeli spektar ljudi na sceni, na najgoroj osobnoj razini. Šalje ljudima poruke koje su besprizorne za razinu Predsjednika Republike. U kampanji SDP-a je više nego Grbin. To nije normalno, to ne radi predsjednik Republike. Ja mogu to raditi jer sam predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a i kumuliram obje funkcije. Ne skidam te šešire tek tako. 

Ponovio zašto Đurđević neće proći


- Glavna teza Zlate Đurđević je da ne mogu suci odlučivati sami o sebi, i smatra da je bolje da suce biraju parlamenti, dakle politika. Mi smo taj koncept davno napustili, kada smo trebali ući u EU. Profesorica Đurđević je prije dvije, tri godine u jednom članku kazala kako izbor sudaca putem DSV-a ne treba dirati, a sada pršti iz njenoga programa: ne, ovaj sustav nije dobar, suce treba birati kroz parlament. Time nas vraća 30 godina unazad, kazao je Planković.


- Ako je Milanović ušutkao sve druge, e mene neće, zaključio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!