Premijer i generali: Štitit ćemo dignitet zapovjednika i nacionalne interese

12.08.2021.

09:11

Autor: V.G./HRT/Hina

Plenković na sastanku s generalima

Plenković na sastanku s generalima

Foto: Davorin Visnjic / HRT

U Banskim dvorima održan je sastanak s generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u operaciji "Bljesak", a čije procesuiranje, zbog navodnih zločina, od Hrvatske traži Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Premijer Plenković naglasio je da će se štititi nacionalni interesi i dignitet ratnih zapovjednika Hrvatske vojske.

Stajalište o zamolnici tužiteljstva BiH, u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, donijet će se kada dokumentaciju prouči hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, zaključak je sastanka članova Vlade s ratnim zapovjednicima.

- Današnji sastanak protekao je vrlo dobro, riječ je o iskrenom i otvorenom razgovoru u kojemu smo kao Vlada izvijestili ratne zapovjednike o čemu je riječ i čuli  njihov stav. Dogovorili smo da idući sastanak na ovu temu bude nakon što Ministarstvo pravosuđa Vladi podnese odgovarajuće detaljno izvješće, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

- Sve odluke donosit će se na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala, istaknuo je Plenković nakon sastanka s generalima, zapovjednicima i visokim časnicima iz operacije Bljesak čije procesuiranje, zbog navodnih zločina, od Hrvatske traži tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Premijer je izvijestio da je hrvatsko ministarstvo pravosuđa 6. kolovoza diplomatskim putem primilo zamolnicu koju je uputilo tužiteljstvo BiH za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije Bljesak.

Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, rekao je premijer.

Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje, objasnio je.

Ratne zapovjednike, generale, admirale i časnike koji su branili i oslobodili Hrvatsku u Bljesku i Oluji na današnjem sastanku u Vladi upoznalo se sa sadržajem zamolnice kako bi dobili neposrednu informaciju od hrvatske Vlade i ministra pravosuđa o čemu je riječ.

- Još jednom smo naglasili da ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama. Optužnica nema, one ne postoje, istaknuo je Plenković.

Tim zahtjevom za ustupanje kaznenoga progona privremeno su prekinute sve radnje u vezi s ovim predmetom od strane nadležnih tijela u BiH, dodao je.

Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave do u detalje proučiti opsežnu dokumentaciju koja je stigla.

- Nakon toga ćemo donositi odluke koje su na institucijama RH u suglasju s bosanskohercegovačkim institucijama, rekao je Plenković.

Ponovio je da će se štititi hrvatski nacionalni interesi, obrambeni i legitimni karakter operacije Bljesak i voditi računa o interesima i dignitetu ratnih zapovjednika HV-a.


Miljavac: Nije bilo zapovijedi za granatiranje civilnih ciljeva

Dogovorili samo da ćemo se ponovno sastati, rekao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

- Moram reći da su svi generali manje više iznijeli svoj stav i došlo smo do zaključka da je varijanta da to preuzme ministarstvo i da se nakon detaljne analize ponovno nađemo. Jednoglasno su se svi složili. Postoji varijanta A, da jednostavno odbijemo, ali što bi to značilo - Hrvatska bi se riješila problema, a za generale bi vjerojatno dignuli optužnice u BiH, tjeralice i mi bismo bili blokirani za svoj život i da se praktički ne mičemo iz Hrvatske, rekao je Miljevac.

- Mi znamo što smo radili, kako i da nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva. A u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava, podsjetio je general. 

Potom je riječ ponovno preuzeo premijer.

- Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi s gonjenjem bilo koga tko je tu naveden, pojasnio je premijer pravosudni aspekt ove situacije.

- Nema potrebe za spekulacijama, stvar je ozbiljna i tako ćemo je tretirati, dodao je.

- Oni na koje se ta zamolnica odnosi imaju svako pravo da o tome budu informirani i zaslužuju naše poštovanje, zato smo održali sastanak. Ni ovi događaji ni dokumentacija, o tome se prikupljaju informacije proteklih 25 godina. Zašto je do toga došlo ja ne želim spekulirati. Hrvatska država je dobila zamolnicu i ona će nju na adekvatan i zakonit način tretirati, objasnio je premijer. 

Na sastanku je bilo osam visokih časnika, rekao je Plenković. Bilo je pozvano njih 11, ali tri se nisu mogla pojaviti.

Na pitanje zašto su u zamolnici navedeni generali, a ne niži časnici, Plenković je rekao da nije vlada sastavljala optužnicu.

- Da smatramo da je to dobro i da smo oduševljeni time, odgovor znate, rekao je, navodeći da je na sastanku bilo osam visokih časnika.

Domazet Lošo: Pohvalno je da je došlo do sastanka

Davor Domazet Lošo
nakon sastanka je dao izjavu novinarima. 

- Priopćenje će dati predsjednik Vlade Plenković i general Miljavac. Mislim da je dobro da je došlo do sastanka, čak i pohvalno, da će se nastaviti. Kada ministarstvo pravosuđa prouči dokumentaciju ponovno će pozvati nas generale i onda ćemo konačno zauzeti stav. Nema disonantnih tonova. Hrvatska je vodila najčistiji rat i pokazali smo po kojim elementima se to temelji, naravno ovo su malo šire geopolitičke igre, globalne, iz BiH i dobro je da je do sastanka došlo, rekao je.

- Prema posljednjim navodima, navodno je riječ o prekomjernom granatiranju u kojem su poginuli i civili. Ono što Ministarstvo pravosuđa može sada učiniti jest da tu zamolnicu odmah odbije, tada sve ostaje na Tužiteljstvu BiH koje te postupke može nastaviti, ako se to dogodi može doći i do dizanja međunarodne tjeralice. Ministarstvo može i sve proslijediti DORH-u koje pokreće neovisnu istragu, a onda sve ovisi o rezultatima te istrage, rekla je u javljanju za podnevni Dnevnik HTV-a Iva Magušić-Dumančić.

Lošo: Pitanje je hoće li se politika postaviti na pravi način

General Davor Domazet Lošo komentirao je prije sastanka u Vladi optužbe koje su na račun zapovjednika operacije Bljesak stigle iz Bosne i Hercegovine.

- Tek kad vidimo znat ćemo što treba odgovoriti. Mislim da admiral zna što treba odgovoriti jer je on planer operacije, rekao je Lošo novinarima.


Na pitanje brinu li ga optužbe iz susjedne zemlje, Lošo je odgovorio:

- Kakva zabrinjavanja, ostavite ta pitanja! Pitanje je hoće li se politika postaviti na pravi način, ovo je malo veća geopolitička igra. Mi živimo u vremenima kad se ruši jednopolarni svijet i stvara višepolarni. Europa je davno izgubljena!, rekao je.

Miljavac: Malo je stvari koje nisu političke

I Pavao Miljavac stigao je na sastanak u zgradi Vladi.


- Svako tko je na optužnici će imati nešto za reći. Ne mogu ništa očekivati. Očito će biti neka procedura, vidjet ćemo koja. Ne očekujem ništa, to je sve na brzinu došlo, ovisno što piše u optužnici, većina će odlučiti što će biti, rekao je  Miljavac.

Na pitanje jesu li ove otpužbe političke, Miljavac kazao je:

- Dugo sam u cijeloj priči, od devedesete, malo je stvari koje nisu političke.

Miljavac je novinarima rekao i da su se “manje-više svi” odazvali pozivu iz Vlade.Plenković je u utorak ratnim zapovjednicima poručio kako optužnice ne postoje te da će ih Vlada zaštititi, kao i nacionalne interese.

- Vodit ćemo se bitnim načelom vladavine prava. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo, rekao je Plenković.

Prethodno je naglasio kako nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da su zamolnicu zaprimili diplomatskim putem 6. kolovoza i da je riječ o postupku u kojem Tužiteljstvo BiH "sumnja da je četrnaest državljana Hrvatske navodno počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s VRO 'Bljesak'".

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

U obranu generala stao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, a zamolnicu je ocijenio sabotažom i trovanjem odnosa.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH) izjavio je u utorak kako ne bi trebalo politizirati zamolnicu ističući kako je tu riječ isključivo o pravnom problemu. Također je kazao kako je iznenađen burnim reagiranjima i političkim ocjenama dodajući kako za to nema razloga.

Prema pisanju medija, BiH zapovjednike tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice pri čemu je ubijeno više civila, a zahtjev se temelji na izvještaju koji je još prije 16 godina sastavljen u Banjoj Luci.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!