15:26 / 09.08.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Žestoke reakcije na zamolnicu BiH za procesuiranje hrvatskih ratnih zapovjednika

Ministarstvo pravosuđa i uprave

Ministarstvo pravosuđa i uprave

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa proučava opsežnu dokumentaciju koju je dobilo iz BiH u postupku vezanom za procesuiranje 14 hrvatskih ratnih zapovjednika u akciji Bljesak, nakon čega će odlučiti hoće li predmet proslijediti DORH-u. U postupku će, kažu, u prvom redu štititi hrvatski nacionalni interes. Potez Tužiteljstva Bosne i Hercegovine osudio je i sam predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i Majke Srebrenice.


Cijeli vikend u Ministarstvu pravosuđa proučavali su zamolnicu iz BiH. Pred njima su sada dvije mogućnosti - zamolnicu odmah odbaciti, ili je pak proslijediti Državnom odvjetništvu. Iako ne žele prejudicirati svoju odluku, upozoravaju da odbacivanje na samom početku može prouzročiti probleme za 14 ratnih zapovjednika.

- U tom slučaju postoji jedna bojazan da bi onda eventualno Tužiteljstvo BiH moglo nastaviti postupke u BiH, a to znači dizanje međunarodne tjeralice, tako da naši državljani više ne bi imali slobodno kretanje, rekao je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave.


Kad se predmet proslijedi DORH-u, ono odlučuje o nastavku ili odbijanju kaznenog progona.

- Ukoliko taj postupak u Hrvatskoj završi na način da se provede neovisna istraga ili bilo kakvo postupanje, onda više nema uvjeta za bilo kakvo postupanje od strane Tužiteljstva BiH, kazao je Salapić.

A da je Tužiteljstvo BiH prešlo granicu, smatraju neki i u samom Sarajevu.

- Ne postoji nikakva pravna osnova, ni po načelima stvarne ni po načelima mjesne nadležnosti, po kojoj bi Tužiteljstvo BiH bilo nadležno za bilo što vezano za operaciju Bljesak! Sve se događalo u susjednoj državi Republici Hrvatskoj i pravosudne institucije BiH nemaju nikakvih ingerencija nad tim!, poručio je Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

- Žalosno je da se Tužiteljstvo BiH bavi ratnim zločinima koji su, navodno, počinjeni za vrijeme akcije Bljesak dok istodobno u Bosni i Hercegovini na stotine ratnih zločinaca nije procesuirano, poručuju majke enklava Srebrenica i Žepa.

I dok se pravnici i političari prepucavaju, one koji su u ratu izravno sudjelovali, ovakvi događaji itekako zabrinjavaju.


- To je bila pravedna, lijepa operacija, uspješna operacija za Hrvate, ali oni to jednostavno ne žele priznati, rekao je Ivan Jarnjak, bivši ministar unutarnjih poslova.

- Srbija je strašno razočarana time što je Crna Gora sada priznala genocid u Srebrenici, i oni žele jednostavno sada prebaciti cijelu tu problematiku na Bljesak, odnosno na Hrvatsku, dodaje Jarnjak.

Jarnjak poziva državni vrh na oštru reakciju pa i na sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. U Vladi uvjeravaju da čvrsto stoje iza svojih nacionalnih interesa, kao ratnih zapovjednika.

- Postoje neki trenuci gdje, nažalost, susjedi koriste svoje dnevnopolitičke probleme da bi rješavali svoju internu političku situaciju s nečim što Hrvatska ne može prihvatiti. Nećemo dozvoliti da se nitko šuta sa sudbinama prije svega tih ljudi, tih zapovjednika i generala, poručio je Salapić.

Sve ostalo je, kaže Salapić, stvar međunarodnih sporazuma i pravno legalne procedure koju će Hrvatska, kao pravna država, poštovati.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavama je posljednjih dana stao u obranu hrvatskih generala za koje se BiH traži kazneni progon. U govoru na obilježavanju obljetnice VRO-a Oluja u Kninu poručio je da je riječ o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike, a poslije je poručio i da su te zamolnice sabotaža te da je riječ o trovanju odnosa između dviju država.

Premijer Andrej Plenković kazao je da nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

- Ne mogu prejudicirati što će Državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem, izjavio je premijer u nedjelju u Sinju dodavši da su te vojne operacije donijele integritet državnog teritorija.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Prije su u nedjelju hrvatske stranke u BiH priopćile da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za "sramotni zahtjev" i pozvali tužitelje da se se umjesto "manipulacija" posvete razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!