Plenković odgovorio Milanoviću: Suvišno i dosadno kao uvijek

08.11.2021.

17:47

Autor: I.Z./Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kako su se na sjednici osvrnuli na zbivanja u protekla dva tjedna. Kao što su pitanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću i konferenciji u Glasgowu. HRT-ov reporter Šime Vičević kazao je za središnji Dnevnik HTV-a kako je na sjednici bilo riječi i o epidemiološkim mjerama.


- Predsjednik Vlade ističe da se posljednjih dana može primijetiti ubrzanje cijepljenja i vjeruje da bi taj proces mogao biti još brži idućih dana, dodao je Vičević.

- Predsjednik Vlade je također komentirao i otpor saborskih zastupnika za cijepljenje, te je rekao da su ta stajališta loša, poručio je HRT-ov reporter. 

Vičević je istaknuo kako je Plenković izvijestio kako Državni ured za reviziju nema primjedbi na poslovanje stranke u 2020. godini.

Sutra u Banskim dvorima susret će se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost.  

Plenković: HDZ neće ići pred Ustavnu sud

Dodao je kako je Hrvatska demokratska zajednica konzultirala svoje pravne zastupnike i odvjetnike, te su tražili i stručno mišljenje bivše predsjednice Ustavnog suda profesorice Jasna Omejec, te da HDZ neće koristiti mogućnost, u vezi presude Vrhovnog suda, da ide pred Ustavni sud.

- Dakle, procijenili smo da to nije potrebno, da je za nas ta priča stavljena ad acta, poručio je Plenković.

"Očekujem kvalitetnu raspravu"

Predsjednik Vlade najavio je za sutra sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

- Čvrsti stav i Vlade i HDZ-a je da je vojska izrazito važna za nas, dodao je.

- Sutra očekujemo kvalitetnu raspravu i na temu Hrvatske vojske i sposobnosti Oružanih snaga, daljnjih ulaganja i razvoja te sve druge uobičajene teme kad je riječ o Vijeću za obranu i nacionalnu sigurnost, rekao je Plenković.

"Suvišno i dosadno priopćenje kao uvijek"

Plenković se jutros sastao i s vojnim zapovjednicima u Banskim dvorima. Na sastanku su sudjelovali i ministri Mario Banožić, Davor Božinović, Gordan Grlić-Radman, Tomo Medved, bivši ministar Damir Krstičević, te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. O tom sastanku se danas poslijepodne oglasio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Iz njegovog ureda poručili su da je premijer "organizirao HDZ-ov stranački sastanak s vojnim vrhom i otišao najdalje do sada u nedopustivoj politizaciji Hrvatske vojske".

Predsjednik Vlade komentirao je priopćen je iz Ureda predsjednika Republike. Kazao je kako je to suvišno i dosadno priopćenje kao uvijek.

- Najavio sam u četvrtak na Vladi ovaj sastanak. S obzirom na to da je tema vojske sad u fokusu htio sam da se zajedno pripremimo za sastanak sutra, naglasio je Plenković.

- Predsjednik Hrvatskog sabora je također sutra na sastanku Vijeća za obranu, on iz svog kuta ima još manje prilike da se upozna i s detaljima, i nema ništa logičnije od tog sastanka koji je bio sadržajan i detaljan, na kojem su vojni zapovjednici temeljito, uz načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i njegovog zamjenika, dali prikaz prioriteta i potreba, dodao je.

Dodao je i kako je priopćenje iz Ureda predsjednika krajnje nebitno priopćenje.

- Kakva politizacija? Jandroković je tamo bio u svojstvu predsjednika Sabora, kazao je.

Plenković je istaknuo kako tu ne vidi nikakav problem.

- Hoće li Milanović imati dva, tri ili 150 sastanaka sa zapovjednicima, ja tu ništa ne mogu. Meni taj sastanak s članovima vojnog vrha i s članovima Vlade djeluje normalno. Tu su bila dva bivša ministra obrane, Božinović i Krstičević, tu je bio i Tomo Medved. Sve te nekakve izvedenice što se nekom čini, ja bi poludio dosad da se osvrćem na to, rekao je.

Plenković: Banožić sigurno nije kritizirao prvi mandat moje Vlade

Osvrnuo se i na tiskovnu konferenciju ministra Banožića.

- Banožić na tiskovnoj konferenciji sigurno nije kritizirao prvi mandat moje Vlade, nego je govorio o višegodišnjem kontekstu, to nije imalo veze s onim što je radio Damir Krstičević, poručio je Plenković.

Kakva politizacija? Jandroković je tamo bio u svojstvu predsjednika Sabora

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Vlada od 2016. do danas povećala proračun vojske za 80 posto

Na novinarski upit o riječima ministra obrane Marija Banožića da je u resoru obrane zatekao loše stanje i je li to svojevrsna kritika bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, Plenković je pojasnio kako Banožić sasvim sigurno nije mislio na Krstičevića nego na duže vremensko razdoblje.

- Danas smo još jednom prošli što je on radio, došli smo do zaključka da smo od 2016. godine do danas povećali proračun vojske za 80 posto. Damir Krstičević, koji je i sam bio vojnik, napravio je nešto što su drugi ukidali, a to je da je vratio nekoliko naknada. Stavio je hrvatskog vojnika u prvi plan, naglasio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako je na sastanku zaključeno je da je funkcionalnost Hrvatske vojske, njezina opremljenost i sposobnosti izrazito važna te podsjetio da je proračun Ministarstva obrane 2016. kada je postao premijer iznosio 3,8 milijardi kuna. Sada nakon rebalansa, iznosi 7,19 milijardi kuna. Podsjetio je i na Vladinu odluku o nabavi eskadrile višenamjenskih borbenih aviona Rafal.

Plenković je poručio kako Hrvatska ima obveze kao članica NATO-a.

- Nema tu nečeg što bi se moglo interpretirati tako. Nije to bila ni sadržaj ni misao toga što je bilo na sastanku, to nije njegov stav, rekao je. 

"Neka samo petnaest sekundi pogledaju pacijente na respiratoru, nema druge nego se cijepiti"

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske komentirao je i trenutnu epidemiološku situaciju. Još jednom je pozvao sve građane na cijepljenje. Dodao je kako Hrvatska ima epidemiološku situaciju kao i druge zemlje u četvrtom valu.

Plenković je dodao da je bio s ministrom zdravstva Vilijem Berošem u subotu u KB Dubravi.

- Svi oni koji pretendiraju da je to karijes ili gripa, neka samo petnaest sekundi pogledaju pacijente na respiratoru, na intenzivnoj, oni se doslovno bore za svaki udah, istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako će koronavirus uskoro uzeti deset tisuća života u Hrvatskoj.

- Da su oni toga svjesni ne bi tako govorili, možda bi promislili i dali svoj doprinos zajedničkoj borbi protiv Covid-a. To su loši, ignorantski stavovi. Kod ogromnog broja naših sugrađana to ne prolazi, rekao je.

Naglasio je kako je uvjeren da većina ljudi U Hrvatskoj shvaća o čemu se radi.

- Vidjeli ste da se ponovo dinamiziralo cijepljenje. Mi smo od lipnja išli puževim korakom, sad se to malo ubrzava. Nema druge nego se cijepiti, poručio je predsjednik Vlade.

Cijelu tiskovnu konferenciju predsjednika Vlade Republike Hrvatske možete pogledati u nastavku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!