15:43 / 08.11.2021.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Pripreme za sastanak Vijeća za obranu nakon žestokog sukoba Milanovića i Banožića

Milanović i Banožić

Milanović i Banožić

Foto: HTV / HRT

Uoči sutrašnjeg sastanka Vijeća za obranu, na kojem će sudjelovati predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, u Banskim dvorima održan je pripremni sastanak premijera s kolegijem zapovjednika Hrvatske vojske. Podsjetimo, svemu tome prethodio je sukob predsjednika Republike i ministra obrane Marija Banožića zbog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula. Nakon sastanka novinari su pitali ministra Banožića kako planira daljnju suradnju s predsjednikom ako sutra ne dođe do rješenja njihova sukoba.  
Vojni zapovjednici, načelnik Glavnog stožera Hranj, ministar obrane Banožić, ali i bivši Krstičević - okupljeni za istim stolom kako bi s premijerom razgovarali o stanju u Hrvatskoj vojsci. No, bilo je tu još sudionika - među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora te član saborskog Odbora za obranu, Gordan Jandroković.

- Pa nema priliku čovjek upoznati se sa sustavom, odnosno s radom samog Odbora, a član je, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Zašto član Odbora Jandroković može, a predsjednik tog istog Odbora, Franko Vidović - ne. Sporno je to predsjedniku Milanoviću.

"Andrej Plenković pozvao je i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na današnji sastanak predsjednika Vlade RH s kolegijem zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske u sjedište Vlade RH. Što HDZ-ov predsjednik parlamenta, dakle zakonodavne vlasti, radi na sastanku izvršne vlasti sa zapovjednicima Hrvatske vojske? Andrej Plenković kaže kako je to pripremni sastanak za sutrašnje Vijeće za obranu. A zašto na pripremni sastanak nije pozvan i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, koji je također član Vijeća za obranu?

Kad je već Jandrokovića pozvao, Plenković je onda mogao pozvati i sve članove Predsjedništva HDZ-a na razgovor s generalima pa da slika bude jasna i potpuna. Jer, bili su na sastanku i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i glasnogovornik Vlade Marko Milić… Andrej Plenković je danas u Vladi zapravo organizirao HDZ-ov stranački sastanak s vojnim vrhom i otišao najdalje do sada u nedopustivoj politizaciji Hrvatske vojske. Ili je Andrej Plenković danas organizirao paralelno stranačko, HDZ-ovo Vijeće za obranu?

Istaknimo ključnu razliku: predsjednik Republike na sastanke s vojnim zapovjednicima poziva isključivo svog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragana Lozančića. Predsjednik Republike sastat će se danas popodne s načelnikom Glavnog stožera OSRH i vojnim zapovjednicima. Na sastanku će biti, kao i uvijek, još samo savjetnik dr. sc. Lozančić", stoji u priopćenju koje je stiglo iz Ureda predsjednika RH.

Predsjednikovu reakciju premijer naziva suvišnom i uzvraća, to je pokušaj politizacije.

- Kažem, dosadno priopćenje, krajnje dosadno. Kakva politizacija vojske. Predsjednik Hrvatskog sabora je bio tamo na moj poziv, nije bio na stranačkom svojstu nego u svojstvu predsjednik Hrvatskog sabora, rekao je premijer Andrej Plenković.

A među temama materijalno stanje u vojsci. Ministar kaže da se radi o dugogodišnjim, nasljeđenim problemima. Razgovarali su o prioritetima na čijoj će se realizaciji raditi.

Sastanak je bio priprema za sutrašnje Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost kad će akteri rasprava koje traju proteklih 20-ak dana sjesti zajedno za stol. Za ministra je priča o umirovljenju brigadira Burčula završena. Tvrdi da je predsjednik na njegovo mjesto postaviti osobu koja ne zadovoljava uvjete.

- Ako od mene očekujete da ću potpisati odluku o postavljenju zapovjednika koja nije nezakonita, to sad odmah kažem Ne. Ako ćete od mene očekivati da šutim o korištenju materijalnih resursa do kojih se dolazilo na nezakonit način, odmah ću vam reći ne, rekao je Banožić.

Nakon brojnih rasprava u javnosti, predsjednici Vlade i države sutra će se sastati oči u oči. Plenković kaže, nema tu prevelikih uzbuđenja.

- Dobro, pa nije to nešto toliko dramatično. Pa ništa, normalni sastanak Vijeća za obranu, Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je Plenković.

Ususret njima, pripremni je sastanak u poslijepodnevnim satima na Pantovčaku održao i predsjednik Milanović. Pridružili su mu se načelnik Glavnog stožera, vojni zapovjednici i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!