Plenković: U ovom trenutku Hrvatska nema nikakvih problema s opskrbom plina i grijanjem

28.04.2022.

17:57

Autor: T.D./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje se obratio novinarima. 

Poručio je da ga ne zanimaju razlozi zbog kojih je predsjednik Republike Zoran Milanović promijenio protokol te će, kao i premijer, na tvrđavi Klis nazočiti obilježavanju osnutka 4. gardijske brigade, a ponovio je i da međusobnu suradnju bojkotira Milanović. Rekao je kako želi zahvaliti svim pripadnicima 4. gardijske brigade i hrvatskim braniteljima i onima koji su dali život za Hrvatsku.

- U najtežim danima Domovinskog rata, 4. gardijska brigada je simbol hrvatske slobode, osobito u Dalmaciji, dodao je.

Komentirao je i političku situaciju u Splitu.

- Iskoristili smo ovu prigodu da obavimo sjajan i ugodan razgovor i predstavljanje našeg kandidata za gradonačelnika Splita, doktora Zorana Đogaša, koji je kao nadstranački kandidat prihvatio suradnju s HDZ-om kao najjačom strankom i kani zajedno s nama pobijediti. Smatram da oni koji su nepotrebno organizirali izbore i odveli Splićanke i Splićane na izbore koji se događaju samo godinu dana nakon što nemaju nikakvih rezultata trebaju odgovarati za to. Onaj tko dobije povjerenje treba odraditi posao a ne provocirati nepotrebne izbore, svako malo. Oni koji nepotrebno provociraju izbore trebaju politički odgovarati, rekao je Plenković. 

Dodao je za Đogaša da kad netko javno nastupi 10 minuta i ima 23% podrške u anketama, to govori da je njegov potencijal za rast ogroman.

- Siguran sam da će ga ljudi kroz dva mjeseca upoznati i da će se taj broj promijeniti u korist Đogaša i da će pobijediti na izborima, rekao je. 

Predsjednik Zoran Milanović promijenio je protokol te neće danas sudjelovati na središnjoj komemorativnoj svečanosti u povodu Dana sjećanja u Jasenovcu. Milanović će sudjelovati na Svečanoj akademiji u povodu 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade na Tvrđavi Klis. 

- Mi smo rekli da ćemo doći na Klis, bit ćemo gore, idemo gore radi pripadnika 4. gardijske brigade i njenog 31. rođendana, rekao je Plenković.

Govorio je o suradnji s Milanovićem.

- On je taj koji bojkotira. Imamo rusku agresiju na Ukrajinu, ja sam mu službeno uputio dopis za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ako ikad ima neki izvanredni razlog da se ono sastane, onda je to ovaj slučaj. On 60 i nešto dana bojkotira i ignorira zahtjev. Onda je on taj koji bojkotira, dodao je.

Plenković je govorio o stanju s opskrbom plina u Hrvatskoj.

- Mi smo dobri. Kao Vlada napravili smo veliki iskorak u smislu sigurnosti opskrbe plinom i energentima. Hrvatska ima LNG terminal na Krku, u Omišlju. U ovom trenutku Hrvatska nema nikakvih problema s opskrbom plina i grijanjem. Cijeli proces postupnog napuštanja energenata koji dolaze iz Rusije je nešto što mora ići u fazama. Nije situacija u svakoj članici EU ista i zato je važno da smo mi na vrijeme osigurali alternativni pravac i zato smo ovako mirni i smireni. Sve normalno funkcionira i tako će biti i dalje, rekao je Plenković.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!