Međunarodni razmjeri "tvrde kohabitacije"

27.04.2022.

19:10

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/HRT

Sukob na vrhu

Sukob na vrhu

Foto: HTV / HRT

I danas lavina reakcija na jučerašnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da bi primanje Finske u NATO Hrvatska trebala uvjetovati izmjenom Izbornog zakona u BiH. Ministar vanjskih poslova rekao je da su ga zbog toga zvali šefovi diplomacije Finske i Švedske, a i u Saboru je to bila jedna od glavnih tema.

Hrvatska tvrda kohabitacija poprimila je i međunarodne razmjere, zbog jučerašnje izjave predsjednika RH Zorana Milanovića: "Što se mene tiče neka oni uđu u NATO, nek se igraju i dalje, nek pikaju bijesnog medvjeda u oko, ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH Hrvatski sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO".

Odmah je reagirao finski ministar vanjskih poslova, a danas i švedska ministrica.

- Njegovu izjavu su citirali svi najvažniji mediji i sve države članice NATO-a izrazile su veliku zabrinutost. Zbog njegovih se izjava moramo opet crvenjeti, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Plavi se bjelovarsko-bilogorska općina Rovišće od HDZ-a. Svi su im vijećnici iz te stranke, a na Dan općine pozovu bivšeg predsjednika SDP-a, a sad predsjednika države, koji se, za razliku od svojih prethodnika, odazvao. 

Ne treba HDZ-ovac na čelu Rovišća strahovati od stranačke kazne. 

-Taj je poziv, ako sam dobro shvatio, otišao prije nego što je ovaj "pohvalio" HDZ zahvaljujući Longinu u Zadru. Njemu je očito drago da ga bilo tko zove, bilo gdje jer on nema što raditi, njemu je bitno doći do vaših mikrofona, kazao je premijer Andrej Plenković.

Specifični saborski način iskazivanja poštovanja nadomjestio je današnji izostanak predsjednikovih izjava.

- Evo nekih simptoma prema kojima se može prepoznati ovisnika o kokainu: često šmrcanje, hiperaktivnost, bezrazložna euforija. Ja sam jučer šetao po Pantovčaku. Pronašao sam ovo, kazao je Hrvoje Zekanović, nezavisni saborski zastupnik, u slobodnom govoru pokazujući vrećicu s bijelim prahom.

- Što se tiče opisa konzumenta ovog brašna kojeg ste donijeli u Hrvatski sabor, ta lucidnost, hiperaktivnost i sposobnost laganja mene začudno podsjeća upravo na govornika koji je sišao s ove govornice, reagirala je Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta).

Zekanović poziva MUP-ov Odjel za narkotike da obave izvide u Uredu predsjednika, potpredsjednik zadarskog SDP-a piše im da istraže Zekanovića zbog, kako navodi, osnovane sumnje da je na sjednicu Sabora donio kokain.

- Ovakvim izjavama mi postajemo neozbiljna država, kaže predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Pavliček ne misli samo na izjave bivšeg stranačkog kolege Zekanovića, nego i na izjave predsjednika.

- Tko je predsjednik države Milanović da zabrani nekoj suverenoj državi ulazak u NATO savez, rekao je.

SDP pita: A tko je predsjednik Vlade Plenković da odluči prekinuti svaku izravnu suradnju s predsjednikom države? 

- Da, naravno da postoje dvije vanjske politike zato što je predsjednik Vlade Andrej Plenković odlučio da s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem neće komunicirati o vanjskoj politici i to ne traje samo od prošlog tjedna. Naravno da to nije normalno, ustvrdio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!