Plenković o mjerama, požarima, zarobljenom Hrvatu

15.08.2022.

11:51

Autor: V.G./HRT/IMS

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Središnjoj hodočasničkoj misi na Trsatu prisustvao je premijer Andrej Plenković. Svim vjernicima čestitao je blagdan Velike Gospe.

Upitan što nas očekuje najesen i ima li Vlada u pripremi određene mjere zbog energetske krize, premijer je rekao da one zasad nisu na stolu.

- Nemamo, još smo na godišnjem odmoru nakon jako intenzivnog perioda, danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Kao i svi ostali spremamo se za jesen u smislu energetskih tema, ali i u smislu fiskalnog kapaciteta za određene vrste intervencija, rekao je Plenković i podsjetio da je Vlada uvijek intervenirala na korist građana i poduzetnika.

- Sagledat ćemo situaciju i nakon toga ovisno o potrebama intervenirati. Posljedice rata u Ukrajini i suše utječu i na dobivanje struja iz hidrocentrala, sigurno da će to imati svoj efekt. Kako smo prošli sve dosad situacije, proći ćemo i one pred nama. Mislim da smo uspjeli unatoč svim zahtjevnim okolnostima imati sjajnu turističku sezonu.

Turistički rezultati ohrabrujući

Premijer je rekao da su podaci koje ima vrlo ohrabrujući.

- Mi smo na između 90 i 96 posto rezultata rekordne 2019. kad je riječ o dolascima i noćenjima. 12,7 milijuna dolazaka, 70 milijuna noćenja. Prihodi su sjajni, fiskalizacija veća nego prošle godine. To je sigurno signal za optimizam, rast BDP-a, poručio je.

Ustvrdio je da trenutno u Hrvatskoj nema problema s energentima.

- Podzemno skladišta plina Okoli se puni prema planu. Danas smo vjerojatno 60 i nešto posto, to će sve biti spremno kako smo planirali. Što se tiče ušteda, mi smo izašli prije skoro mjesec dana izašli s preporukama. To rade svi u Europi pa ćemo i mi. Mislim da je ovo vrijeme jedne opće društvene odgovornosti, ljudi su svjesni, imaju sve informacije dostupne, rekao je Plenković.


Novinari su ga pitali za lijek Paxlovid odnosno zašto ga Hrvatska nije nabavila kako bi se pomoglo teško oboljelima od COVID-a?

- Koliko znam imamo jedno osam lijekova koji su nabavljeni, koji se administriraju pacijentima. Sve što je Ministarstvo zdravstva poslalo na Vladu da se odobri, mi smo to nabavljali. Što se tiče tog lijeka, moram vidjeti s ministrom jesu li prošle sve procedure odobravanja tog lijeka na europskoj razini, razine Hrvatske i razine nabave, rekao je Plenković.

''Borit ćemo se za Hrvata zarobljenog u Ukrajini''

Govoreći o statusu zarobljenog Hrvata u Ukrajini, premijer je podsjetio kako je Vlada reagirala.

- Više puta su poslane poruke. Smatramo da je takva vrsta suđenja neprihvatljiva. Pratit ćemo situaciju i borit se za njega. Mi možemo slati poruke, note, tražiti sastanke, no on je pod vlašću dijela Ukrajine koji je nepriznat, to je privremeno okupirano područje i naše margine djelovanja prema tim vlastima su limitirane. To je jasno svakome, rekao je.

Premijer je novinarima odgovorio kako ne vjeruje da je odlazak iz Vlade bivšeg ministra financija Zdravka Marića povezan s podizanjem optužnice protiv riječkih poduzetnika Mirka i Blaža Pavičića, koje se tereti za utaju 2,7 milijuna kuna poreza a na njihovoj je jahti lani ljetovao Mariić.

Upitan je li neobičan tajming optužnice, rekao je da ne zna, ne pozna osobe, do lani nije čuo za njih, a ne zna ni o detaljima te ne vjeruje da to ima veze s odlaskom bivšeg ministra.

"Nabavljamo dodatna dva kanadera"

Premijer je rekao da je ovo bila vrlo teška godina što se tiče požara. 

- Imamo enormno povećanje, bilo ih je od 1. siječnja do danas više od 7000, dok ih je prošle godine bilo 4000. Nažalost stradao je jedan vatrogasac, jedan mještanin je stradao na Hvaru. Mi imamo pet kanadera u potpunoj spremnosti, četiri AirTractora. Ti piloti su napravili herojski posao. Treba utvrditi jesu li svi ti požari spontano nastali ili je bilo i podmetnutih, to će policija utvrditi, rekao je premijer dodajući kako požari haraju diljem Europe.

Rekao je kako je Hrvatska u procesu nabave dodatna dva kanadera.

- Bio je problem što je ta kompanija zastala s proizvodnjom tih zrakoplova. Njih sve skupa ima 150-ak u svijetu. Hrvatska je među zemljama u EU među onima koja ih ima više, dodao je.

Govoreći u stanju u Zrakoplovno tehničkom centru (ZTC) rekao je da se oni koji su radili za drugog poslodavca dok su bili na bolovanju sigurno tamo neće nastaviti raditi. Nakon sezone će, dodao je napraviti rezime pa će donositi odluke, a smatra da je bilo previše kašnjenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!