Kako spasiti 6 tona ribe iz Trakošćanskog jezera

20.02.2021.

12:45

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: hTV / HRT

Uskoro počinje izmuljivanje Trakošćanskog jezera. No prije izmuljivanja jezero treba isušiti i premjestiti riblji fond. Lokalni ribolovni klub poručuje da to ne mogu sami napraviti. Traže pomoć lokalne vlasti i ministarstva poljoprivrede.

Trakošćansko jezero ovih je dana bilo pod ledom, pa su lokalni ribolovci vrijeme iskoristili za pripremu premještanja ribe. Iako su prve informacije govorile da će se riba premjestiti u ribnjake oko Bjelovara - od toga se odustalo.

- Zamišljeno je prebacivanje ribe u naših osam ribnjaka za koje imamo ovlaštenje, kaže predsjednik ŠRK Trakošćan Velimir Sekul. No Športsko ribolovni klub Trakošćan nema ni novca ni mogućnosti da taj zahtjevan posao izvede sam.

- To je zahtijevan posao. Imat ćemo puno štete. Riba će ostati u mulju i do nje se neće moći fizički doći. Propast će, a mi ih ne možemo izloviti jer smo mi mali klub, upozorava Danijel Frigula. Kako doznajemo u pomoć premještanja ribe iz jezera uključili su se općina Bednja, Varaždinska županija i Ministarstvo poljoprivrede.

Prema planu upravljanja, u jezeru je 5 do 6 tona ribe, a budući da je jezero pogodno za mrijest - očekuje se i više. Isušivanje i premještanje ribe trebali bi biti završeni do travnja - nakon toga Hrvatske vode kreću u izmuljivanje.

- Od 400.000 kubika zapremine samog jezera, oko 200.000 je mulj. Kad se on osuši bit će ga oko 150.000, a radovi bi trebali biti završeni za godinu dana, navodi direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić.

Sredinom 2022. Trakošćansko bi jezero trebalo ponovno biti ispunjeno vodom bogatom kisikom i ribom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!