18:38 / 17.02.2021.

Autor: M.Š./HRT

Plenković: Uspostavljen kontakt s Rusijom u vezi sa Sputnjikom V

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

HDZ je održao sjednicu Predsjedništva te Nacionalnog vijeća, a nakon toga se premijer Andrej Plenković obratio javnosti. 

Na početku obraćanja novinarima premijer Andrej Plenković osvrnuo se na pitanje nabave cjepiva, a konkretno i na situaciju s pregovorima o nabavi ruskog cjepiva Sputnjik V.

- Vidim da ima puno kakofonije u medijima pa da malo razjasnimo. Vlada je u proteklim mjesecima radila na tome da osigura dovoljnu količinu cjepiva za cijelu populaciju. 1,9 milijuna doza Pfizera, milijun doza Moderne, 2,7 milijuna doza AstraZenece te 900 tisuća doza Johnson&Johnsona koji je sada krenuo s procedurom registracije cjepiva, istaknuo je.

Dodaje da je Hrvatska članica EU-a te da svi lijekovi prolaze kontrole.

- Mi smo u poziciji da ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva, želimo vidjeti koje su druge mogućnosti da eventualno nabavimo cjepivo. Uspostavljeni su inicijalni kontakti s ruskom stranom, naši resori postavit će određene upite i zahtjeve.

Dodaje da su najave s dolaskom cjepiva, a koje je već naručeno, dobre za kraj veljače i ožujak, da se radi o iznosu od 600 tisuća doza koje bi trebale doći. Što se tiče nabave Sputnjika V mimo EU-a, kaže da treba biti oprezan. 

- Mi želimo biti odgovorna vlada kada je riječ o zdravlju i sigurnosti naših građana. Kada određeno cjepivo ili lijek dobije odobrenje EMA-e, tada za njegovu kvalitetu i nuspojave odgovara proizvođač. A kada to dođe bez toga, onda za to odgovara država, a mi ne želimo ući u situaciju da na tržištu imamo nešto što nije provjereno, dodaje Plenković. 

Govoreći o zastoju u isporuci naručenih cjepiva u Europsku uniju, kaže da je sve ne samo plaćeno, nego je i uloženo u istraživanja.

- Ono na čemu inzistiramo jest da se ugovori trebaju poštovati. Ako se sve to dogodi, nećemo imati problema s procjepljivanjem stanovništva. Nije sporno da ćemo mi naručeno u konačnici dobiti, ali je pitanje kada. Radimo na ubrzavanju dostave cjepiva. 

Premijer kaže da je Komisija ta koja je pregovarala s farmaceutskim tvrtkama.

- Postupili smo u najboljoj mogućoj vjeri, nama je žao da je došlo do neispunjavanja obveza, a mi ćemo inzistirati na sastanku Europskoga vijeća da se kompenziraju države u smislu isporuke potrebnih količina cjepiva.

Kaže da imaju najave da će puno veće količine cjepiva dolaziti u idućim mjesecima, a što se tiče razgovora s Rusima kaže da se nije došlo do faze pregovora o cijeni cjepiva Sputnjik V.

- Bit će to cijena koja ide i prema drugim zemljama, ako dođemo do te faze, ističe premijer.

Komentirao je izjavu Zlatka Komadine o uputama Stožera Primorsko-goranske županije.

- Ako je u stručnoj literaturi procijenjeno da AstraZeneca štiti, onda nije dobro da netko u jednoj županiji vodi svoju politiku. To nije mudro. Ne radi se o centralizaciji ili decentralizaciji, kazao je Plenković.

Govoreći o daljnjem ublažavanju mjera, Plenković kaže da će, ako Vlada i Stožer procijene da se nešto može dalje relaksirati, da će to onda i učiniti.

Na upit kako komentira tužbu Vladimira Šeksa protiv RH, Plenković ističe da nije bio upoznat s tom temom donedavno.

- To je na njemu da tumači i objašnjava, ističe dodajući da su, što se tiče pitanja lokalnih izbora, riješili 95% imena kandidata HDZ-a.

- Očekujemo vrlo dobre kandidate, angažiranu kampanju, riješeno je pitanje naših kandidata u najvećim gradovima. Uz Davora Filipovića tu je i Vice Mihanović. Dao sam mu snažnu potporu. Tu je i kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!