13:39 / 09.01.2019.

Autor: Hina

Plenković: Želimo zadržati sposobnost ratnog zrakoplovstva

-

-

Foto: - / -

Plenković je rekao da i dalje postoji strateško opredjeljenje da se zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva, a stvar je tehnologije odabira i onoga što se može financijski priuštiti.
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu kako će prvo vidjeti što će o nabavi izraelskih aviona F-16 Barak na sutrašnjem sastanku reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane te će se nakon toga donositi odgovarajuće odluke.

- Tabak o non-paperu: 'Teško je reći da nije bilo nikakvih upozorenja'
- Predsjednica: Brzo u nastavak nabave aviona

- Prvo ćemo sutra vidjeti što će nam kazati predstavnici izraelskog ministarstva obrane, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke, rekao je Plenković upitan hoće li se raspisati novi natječaj za nabavu borbenih aviona. Ponovio je kako je Hrvatska donijela odluku o odabiru aviona između postojeće četiri ponude od kojih je izraelska bila najbolja.

- MORH i Ured predsjednice: Ne postoji "non paper"
- Zubak: Alternativa su Amerikanci, treba kupiti nove F-16
- Dogovor oko kupnje F-16 propao zbog 'trećih'?
- Je li Hrvatska u priči oko F-16 izigrana?

Istaknuo je da će, ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, Hrvatska poništiti tu odluku o odabiru. Plenković smatra kako je pravno stvar jasna i nikakva šteta nije nastala.

- Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a, to je nešto drugo, rekao je novinarima prije komemoracije za nedavno umrloga glumca Ivu Gregurevića.

Rekao je kako na sutrašnjem sastanku želi jasno znati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebna izaslanstva u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci poslije.

Naglasio je kako je cijeli proces bio transparentan te su tražene provjere svih informacija više puta, a odluka je donesena na osnovi tadašnjih poznatih informacija.

- Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme, u tom trenutku nisu bile poznate - kazao je. Plenković je rekao da i dalje postoji strateško opredjeljenje da se zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva, a stvar je tehnologije odabira i onoga što se može financijski priuštiti.

Upitan za komentar izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da Hrvatska nema lidera kakav je on te vidi li takvog lidera u svojoj vladi, Plenković je kratko odgovorio - to je narod već odlučio. Istaknuo je kako imaju parlamentarnu većinu koja je stabilna te je uvjerljivo doneseno sve što je bilo važno za RH, hrvatsku politiku, zakone i proračun.

Na pitanje jesu li Bandiću vrata otvorena ako poželi sudjelovati u Vladi, premijer je odgovorio kako to nikada nije bila tema, što je rekao i sam Bandić. Negirao je i da će to biti tema koalicijskog sastanka, već će se na njemu razgovarati o pripremi sjednice Hrvatskog sabora, aktualnom prijepodnevu i drugim temama.

Plenković je, upitan o slučaju Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića, ponovio da su Vlada i HDZ osudili takvo ponašanje, a mjerodavne institucije su pokrenule odgovarajuće aktivnosti i postupke. Također, naveo je, Ivan Đakić je i istupio iz stranke.

- To osobno osuđujem i kao predsjednik Vlade i stranke. Mislim i da je to krajnje neprimjereno - kazao je. Što se tiče zakonskog okvira, najavio je, on će biti u planu zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu. Naveo je i da je Đakićevo postupanje kažnjivo i prema sadašnjim zakonima.

Na pitanje kako komentira "izmijenjeni smjer predsjednice Republike", odgovorio je kako je Kolinda Grabar-Kitarović u zadnjoj godini mandata te želi da ona svoju ulogu, u okviru ustavnih ovlasti, obavlja kvalitetno te pridonosi funkcioniranju institucija te gospodarskom i socijalnom napretku svih hrvatskih građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!