USKOK traži istražni zatvor za svih pet okrivljenika

28.08.2022.

Zadnja izmjena 16:07

Autor: HRT/E.L.S.

Pljačka Ine: Završena ispitivanja

Pljačka Ine: Završena ispitivanja

Foto: HTV / HRT

Uskok je u nedjelju pokrenuo istragu i zatražio pritvaranje svih petero uhićenih u akciji zbog malverzacija s prirodnim plinom koje sumnjiče za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS-Ulagenje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavali po cijenama ispod tržišne cijene.

U realizaciji plana, prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je Uskok.

Ina je u konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Uskok je priopćio da će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

O slučaju se oglasila i policija. 

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u sjedištu, Služba Zagreb, Služba Split i Služba Osijek su po nalogu i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija i Uredom za sprječavanje pranja novca, proveli kriminalističko istraživanje nad pet osoba (47-, 44-, 53-, 75-godišnjak i 59-godišnjakinja) i jednim trgovačkim društvom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih djela pranja novca.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 47-godišnjak, u svojstvu odgovorne osobe naftne kompanije, potom trgovačkog društva za opskrbu plinom te nadzornog odbora trgovačkog društva za distribuciju i opskrbu plinom, od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u dogovoru sa 44-godišnjakom kao članom i direktorom privatnog trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom i 53-godišnjakom kao članom tog trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom te 59-godišnjakinjom kao direktoricom trgovačkog društva za opskrbu plinom i 75-godišnjakom, pribavljao značajnu nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge, time oštetivši naftnu kompaniju na razlici cijene prirodnog plina.

Naime, sumnja se da je 44-godišnjak, sukladno prethodnom dogovoru s 47-godišnjakom, u ime trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom ishodio dozvolu neovisne pravne osobe s javnim ovlastima za regulaciju energetskih djelatnosti za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom. Potom su 47-godišnjak, kao odgovorna osoba naftne kompanije i 59-godišnjakinja, kao direktorica trgovačkog društva za opskrbu plinom, u ime svojih društava osigurali prodaju plina kupcu – trgovačkom društvu za trgovanje prirodnim plinom 44-godišnjaka po povlaštenoj cijeni neovisno o promjenama cijene plina na energetskom tržištu.

Tako kupljeni prirodni plin 44-godišnjak je kontinuirano prodavao inozemnom kupcu društvu po stvarnim tržišnim cijenama. Na taj način je trgovačko društvo u kojem je 44-godišnjak odgovorna osoba ostvarilo prihode od prodaje plina preko 170 milijuna eura, a kumulirana razlika nabavne i prodajne cijene plina iznosila je više od milijarde kuna.

Kako bi se prikrila ostvarena korist 47-godišnjaka, trgovačko društvo 44-godišnjaka je uplatio većinu sredstva od prodaje plina na račune 44-godišnjaka i s njim povezanog društava, te na račune 53-godišnjaka, dok je dio ostao na računu društva. Od tako uplaćenih sredstava, osumnjičenici su dio zadržali za sebe, a najveći dio je prenesen na račun 75-godišnjaka na kojem je 47-godišnjak imao ovlast punomoćnika.

Na opisani način je naftna kompanija oštećena za više od milijardu kuna, dok su 47-, 75-, 44- 53-godišnjak te društvo za trgovanje prirodnim plinom ostvarili nepripadnu imovinsku korist veću od 800 milijuna kuna.

Dio ovako stečenog novca 44-godišnjak je, kako bi neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, potom prenosio na bankovne račune, a onda i ulagao u kupnju i opremanje nekretnina, kupnju vozila, te u fondove radi ostvarenja dobiti od takvih ulaganja. Također je 75-godišnjak dio tako stečenog novca uložio u kupnju kuće na području Šibenika. Na taj način su, sumnja se, oprali više od 15 milijuna kuna.

Na opisani način počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca.

Temeljem naloga suda obavljene su pretrage na više adresa na području Zagreba, Šibenika i Vinkovaca tijekom kojih je pronađena poslovna i druga dokumentacija koja se odnosi na naprijed opisane nezakonite radnje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnijete odgovarajuću kaznenu prijavu, priopćeno je iz policije.

Priopćenje Porezne uprave

"Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva. Naime, osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, osobno ili kao pomagači, počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kazneno djelo pranja novca (čl. 246. i čl. 38. u vezi s čl. 329. i čl. 265. Kaznenog zakona).

Osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u transakcijama s prirodnim plinom na štetu trgovačkih društava pribavile imovinsku korist za sebe i druge u ukupnom iznosu od 848.053.098,12 kuna. Organiziranim djelovanjem kod društava prodavatelja plina, prijavljenom trgovačkom društvu kao kupcu neosnovano su osigurali povoljnu, fiksnu cijenu plina neovisno o promjenama cijene na energetskom tržištu. Tako kupljeni prirodni plin kontinuirano su prodavali inozemnom kupcu po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, na koji način je nastala šteta za trgovačka društva koja su plin prodavala u iznosu od 1.046.462.795,52 kuna.

Kako bi se stvorio privid zakonitog izvora sredstava, nepripadno stečena imovinska korist isplaćivala se u obliku dohotka od kapitala i pozajmica, a također se, putem bankovnog računa rodbinski povezane osobe, prikriveno isplaćivala osobi koja je imala ključnu ulogu u organizaciji i omogućavanju štetne prodaje plina. Potom se dio nezakonito stečenog novca ulagao u nekretnine i vozila čime su ostvareni elementi pranja novca od najmanje 15.499.635,38 kn.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije.

Završilo ispitivanje 

U akciji koju su u subotnjim jutarnjim satima pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja uz direktora trgovine prirodnog plina u Ini Damira Škugora našli su se predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Svi su već ispitani od strane Uskokovih istražitelja, koji će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora za svih pet okrivljenika.

S najnovijim informacijama za Vijesti HRT-a javila se novinarka Matea Šeparović

- Preko sat i pol trajalo je ispitivanje direktora trgovine prirodnog plina u Ini Damira Škugora. Saznajemo da je zakazano ročište na Županijskom sudu u Zagrebu i to za 16 sati, odvjetnici kažu da bi to moglo biti i nešto kasnije, izvijestila je Šeparović te napomenula kako praksa nalaže da prije samog ročišta i Uskok izda svoje priopćenje iz kojeg će biti jasno za što konkretno terete petorku.

Jučer je ispitano još četvero osumnjičenika koji su potom vraćeni pritvorskom nadzorniku na Oranice. Očekuje se da će USKOK tražiti jednomjesečni istražni zatvor.

Napomenula je da su ispitivanja počela jučer kasno popodne kada su redom ispitana predsjednica tvrtke Plinara s osječkog područja, nakon nje i umirovljenik, otac predsjednika sektora za plin u INA-i. Na njegovom je računu bila je pozamašna svota novca, danas se saznaje da je pronađeno više od 500 milijuna kuna što je bio svojevrsni alarm poreznoj upravi i nadležnim tijelima da pokrenu istragu koja je trajala gotovo dvije godine.

HRT je jučer prvi doznao da je Ured za sprečavanje pranja novca blokirao određene iznose na bankovnim računima i udjele u investicijskim fondovima veće od 800 milijuna kuna. Danas se doznaje kako je ta šteta zapravo dosegnula milijardu kuna.

Ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je bio član nadzornog odbora INA-e sazvao je hitan sastanak s upravom Ine koji je odredio za ponedjeljak.

Osumnjičeni su, navodno, iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Tvrtka OMS Upravljanje navodno je kupovala plin po netržišno niskoj cijeni od Ine preko tvrtke Plinara istočne Slavonije, a onda ga u inozemstvu prodavala po višestruko većoj cijeni. Zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako se doznaje, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!