20:52 / 07.04.2021.

Autor: Edi Škovrlj/Vedran Zrilić/Dnevnik/B.A./HRT

Opasna avantura: po buri i snijegu krenuli na Velebit

Velebit

Velebit

Foto: HRT / HTV

Iako su danima prognostičari najavljivali niske temperature, snijeg i jak vjetar, ima i onih koji su upozorenja potpuno zanemarili i vlastiti život doveli u opasnost. Dvojica muškaraca iz Obrovca krenula su, u takvim vremenskim uvjetima, vrlo opasnom stazom, takozvanom Majstorskom cestom na Velebit...

Olujna bura i snijeg u kombinaciji, izazov za najhrabrije. Mjesto radnje Majstorska cesta cara Franje Josipa, podno Tulovih greda.


- Jučer su bili užasni uvjeti, doslovno se nije vidio prst pred nosom, govori nam Filip Bach iz HGSS-a Starigrad-Paklenica.


U olujnoj noći nisu se izgubili stranci, nego domaći. Dvojica muškaraca iz Obrovca zapela su automobilom u mećavi i zatražila pomoć. Ni terenska vozila HGSS-a nisu mogla ništa. Spasonosan je bio quad s gusjenicama koji je avanturistički dvojac spustio s planine.


- Da nismo sinoć došli po ovu dvojicu, pitanje je kako bi sve to završilo, kaže Bach.

Spašavanje s Velebita na kojemu ni zimus nije palo više snijega, koji se spustio sve do mora i Zrmanje, potrajalo je sve do poslije ponoć.


- Nanosi su po metar visine, kaže Bach.


Velebit uvijek iznenadi, najviše ljepotom - ma koliko surova bila. Bura s njegovih visova dat će novu energiju, a kada se smiri, i vratiti život u potpunu normalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!