Premijer Plenković posjetio Zadarsku županiju

21.01.2022.

10:55

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/HRT/V.G.

Plenković posjetio Zadarsku županiju

Plenković posjetio Zadarsku županiju

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Premijer je sa suradnicima dan proveo u Zadarskoj županiji. Posjetio je otok Pag i otočni brend - Pašku siranu. Prije toga, a uoči sutrašnje 29-te obljetnice akcije "Maslenica", zajedno s generalom Antom Gotovinom, položio je vijence na spomen-obilježje 127 poginulih branitelja.


Povijesna akcija i prva velika pobjeda u Domovinskom ratu pamtit će se zauvijek. Ponovno prometno spajanje hrvatskog sjevera i juga odredilo je i buduću sudbinu Hrvatske.

- Uoči 29. obljetnice operacije Malenica kojom je oslobođen velik dio hrvatskog teritorija, ovdje u zadarskom zaleđu u kojem je učinjena Hrvatska u tom trenutku još u velikoj mjeri okupirana, prohodnijom. Prigoda je da se prisjetimo svih hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca, koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu i za Hrvatsku kakvu su generacije željele stoljećima, rekao je Andrej Plenković.

- Do kraja godine, do jeseni, bilo je 180 poginulih i više stotina teže i lakše ranjenih. Tim ljudima odajemo počast i oni su zaslužni što danas imamo suverenu državu, zemlju sigurnu i društvo slobodno, istaknuo je Ante Gotovina, umirovljeni general Hrvatske vojske.


Premijer je posjet nastavio na Pagu. Sir, sol, janjetina, nadaleko glasovita čipka s vremenom su od Hrvatskog otočnog proizvoda prerasli i u Europski i svjetski znak izvornosti i kvalitete.

- Mi podržavamo taj projekt i mislimo da on puno znači za otočane proizvođače zato što pomažu u pozicioniranju proizvoda na tržištu i kod promocije proizvoda, rekla je Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Paške sirane.

Unikatni nakit na temu paške čipke i kuharica bili su dovoljno za HOP-ovu markicu paškoj Srednjoj školi "Bartol Kašić".

- Ova je nagrada zaista vrijedna jer ova škola ima jako mali broj učenika i mi se borimo za svakog našeg učenika da se škole održe na otocima posebno srednja škola rekla je Ljiljana Martinović, profesorica.

Češalj od maslinova drva obitelji Jerolimov iz Preka na Ugljanu dušu je dao za sve prisutnije ukrase na licima modernih muškaraca.

- Za češljanje brade, a može i kose, kaže Žečljko Jerolimov, dobitnik oznake HOP-a.

- Danas se svi borimo za zdrave proizvode, a ovo je bolje od svega što se može kupiti, rekao je Filip Matijević.

Do sada je prestižnu oznaku izvornosti i kvalitete dobilo 320 proizvođača za 1094 proizvoda.

- Od 2016. naovamo 7,5 milijardi kuna je uloženo u otoke diljem Hrvatske.To su sredstva koja su došla na otoke kao nikad prije, a tome i služe EU sredstva, rekao je Šime Erlić, državni tajnik.

Premijer je podsjetio i na druge državne benefite.

- Očekujemo rast BDP-a veći od 10 posto, gdje danas prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 7333 kune, gdje imamo 1,5 milijuna zaposlenih, to su brojevi koji su bolji u odnosu na lani i preklani, poručio je Plenković.

U zgusnutom rasporedu našlo se vremena i za radni susret sa županijskim i stranačkim čelnicima Ličko-senjske i Zadarske županije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!