Počela državna matura, ove godine izlazi više od 30.000 kandidata

31.05.2023.

Zadnja izmjena 18:05

Autor: HRT/Hina

Počinje državna matura

Počinje državna matura

Foto: Borna Filic / Pixsell

Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina počela je državna matura za koju se ove godine prijavilo 30.157 pristupnika, od kojih 15.987 iz strukovnih škola, a 10.826 gimnazijalaca. Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ostalih pristupnika je 3344.

Državna matura će se u prvom roku pisati do 28. lipnja, a prvi tjedan ispita otvorili su testovi materinskih jezika nacionalnih manjina - češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog jutros u 9 sati te ispit iz grčkog jezika koji je bio u 14 sati.

- A nije bilo jako teško, pripremili smo se, zaista smo smo s profesoricom zadnjih mjesec dana radili ponavljanja. Bili smo spremni na sve, komentar je Vjeke, maturanta Srednje talijanske škole u Rijeci, na danas pisan ispit.

- Evo već ovaj tjedan kreću s obaveznim dijelom, jer osim talijanskog jezika, u petak je isto tako i engleski tako da nisu imali baš puno vremena za odmor, rekao je Michele Scalembra, ravnatelj Srednje talijanske škole Rijeka - Scuola media superiore italiana Fiume.

U četvrtak 1. lipnja, na redu su eseji iz materinskih jezika nacionalnih manjina, također u 9 sati, a u 14 sati se piše latinski jezik (viša i osnovna razina).

U petak, 2. lipnja, maturanti polažu engleski jezik, a ispit za obje razine počinje u 9 sati.

Drugi tjedan polaganja u ponedjeljak, 5. lipnja otvaraju ispiti obje razine njemačkog jezika u 9 sati, a u 14 sati vjeronauka i etike. U utorak ujutro polaže se biologija, a poslijepodne obje razine španjolskog jezika.

U srijedu, 7. lipnja na redu je geografija, a poslijepodne obje razine talijanskog.

Ispit iz politike i gospodarstva prvi je na redu treći tjedan mature u ponedjeljak, 12. lipnja, a slijede obje razine francuskog jezika u 14 sati. Idući dan su na redu likovni ujutro i logika poslijepodne, a u srijedu informatika pa povijest.

Psihologija je na rasporedu u četvrtak ujutro, 15. lipnja, a glazbeni popodne, dok je zadnji dan u tom tjednu rezerviran za ispit iz fizike, a potom popodne iz filozofije.

U četvrtom tjednu mature ispiti će se pisati samo u ponedjeljak, 19. lipnja i to kemija u 9 sati, a sociologija u 14 sati.

U finalnom, petom tjednu polaznici će pisati hrvatski (test i sažetak) u ponedjeljak 26. lipnja u 9 sati, a esej idući dan ujutro. Matura završava u srijedu 28. lipnja ispitima obje razine matematike koji počinju u 9 sati.

Novosti na državnoj maturi, među kojima i jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika


Novost za ovogodišnje pristupnike državne mature je ta da ispit iz hrvatskog jezika više nema višu i osnovnu razinu već će svi maturanti prvi put nakon 13 godina pisati jedinstveni ispit.

Osim jedinstvenog ispita, druga se promjena odnosi na pisanje eseja. Polaznici više neće moći predati prazan papir i položiti ispit, već moraju ostvariti minimalan prag prolaznosti na oba dijela ispita kako bi položili hrvatski.

Još jedna od promjena koje su stupile na snagu izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju državne mature je ta da učenici koji na bilo koji način na maturi otkriju svoj identitet, neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita.

Ocjenjivač koji dobije ispit potpisan imenom i prezimenom ili je na njemu drugi način otkriven identitet, taj će ispit vratiti, a službe koje kontroliraju stavit će naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču.

Izmjenama i dopunama pravilnika proširena je lista nedopuštenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel, učenici pri pisanju ispita državne mature neće smjeti posjedovati ili koristiti ni pametni sat niti druge prijenosne ili nosive elektroničke, audio i video uređaje.

Precizirana je definicija neprimjerenih sadržaja, što uključuje upisivanje prijetnji, vulgarnih znakova, simbola, izraza i sadržaja u ispitu, odnosno ispitnom materijalu, ili onih koji diskriminiraju po rasnoj, vjerskoj, etničkoj, rodnoj, spolnoj ili drugoj osnovi.

U slučaju korištenja tehnologije poništit će se svi ispiti, a u slučaju neprimjerenih sadržaja poništava se ispit koji se piše. Neće biti kažnjeni ako na ispitu nacrtaju nešto što nije uvredljivo.

Prema podacima NCVVO-a, najviše pristupnika je ove godine prijavilo fiziku, biologiju te politiku i gospodarstvo, a nakon toga kemiju i informatiku.

Objava rezultata ljetnog roka državne mature bit će 12. srpnja, rok za prigovore je 14. srpanj, a konačna objava rezultata je 19. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!