07:40 / 09.09.2019.

Autor: Hina

Počela nova školska godina; kurikularna reforma u svim školama

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318.000 osnovaca, od čega nešto više od 38.000 prvašića i gotovo 146.000 srednjoškolaca.
Nova školska godina počela je u ponedjeljak za nešto više od 464.000 učenika hrvatskih osnovnih i srednjih, od kojih će više od 150.000 obuhvatiti kurikularna reforma koja se od danas provodi u svim školama.

- U mreži prvog o kurikularnoj reformi i mogućem štrajku

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318.000 osnovaca
, od čega nešto više od 38.000 prvašića i gotovo 146.000 srednjoškolaca.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Ove školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano je petstotinjak učenika manje nego prošle. Najviše je prvašića upisano na području Grada Zagreba (8.000), a slijede Splitsko-dalmatinska županija s gotovo 4.400 učenika prvih razreda i Zagrebačka s 2.800. Najmanje je prvašića, 363, upisano na području Ličko-senjske županije.

Prema trenutačnim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u prve razrede srednjih škola u ljetnom roku upisano je 40.000 učenika, od čega ih je nešto više od 11.000 odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26.500 strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2.500 učenika.

Kurikularna reforma u svim školama

Kurikularna reforma ove jeseni ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika.

Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik.

Učenike ove godine očekuju nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, ali i novosti u ocjenjivanju. Kako ističu iz MZO, odgojno-obrazovni ishodi navedeni u predmetnim kurikulumima osnova su za kriterijsko vrednovanje, a na taj se način učiteljima, učenicima, ali i roditeljima daje jasnija slika što se očekuje da učenici ostvare u određenom nastavnome predmetu.

Nova nastavna godina školama je u sklopu reforme donijela i mogućnost izbora kalendara. Većina škola (67,11%) kalendar po kojemu zimski odmor počinje 23. prosinca i traje do 10. siječnja, a proljetni počinje 10. travnja i završava 17. travnja, s tim da nastava počinje 20. travnja.

Više od 30% škola (33,38, odnosno 451 škola) odabralo je kalendar koji uključuje jesenski odmor 30. i 31. listopada, s tim da nastava počinje 4. studenoga, a zimski odmor dijeli se u dva dijela - prvi dio počinje 23. prosinca i traje do 3. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 24. do 28. veljače. Proljetni odmor počinje 9. travnja i završava 10. travnja, s tim da nastava počinje 14. travnja.

U odabiru toga modela prednjače Varaždinska, Zadarska, Istarska i Krapinsko-zagorska županija. Nastava završava 17. lipnja, odnosno 22. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole.

Nadležne ustanove pozvale vozače da poštuju prometne propise

Nadležne ustanove i ove su godine pozvale vozače i roditelje da poštuju prometne propise i vode računa o sigurnosti djece i njihovu prijevozu jer tako mogu sačuvati živote najmlađih i spriječiti tragedije na prometnicama, na kojima je u ovoj godini život izgubilo šestoro djece do 18 godina.

Tradicionalnom edukativno-promidžbenom akcijom "Poštujte naše znakove" policija, radeći s djecom, roditeljima i školama želi doprijeti do odraslih i malih. Učenike prvih razreda uče prometnim znakovima i pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, ukazujući im protom na osnovne opasnosti, a vozače u roditelje senzibiliziramo da budu svjesni opasnosti u prometu i da to promatraju iz dječje perspektive.

U sklopu akcije policajci su u školskim zonama pregledali prometnu signalizaciju i zatražili, gdje je to bilo potrebno, da ju se dovede u ispravno stanje.

Plenkovićeva poruka povodom početka školske godine

U povodu početka nove školske godine, predsjednik Vlade Andrej Plenković zaželio je u ponedjeljak učenicima sretan povratak u školske klupe, prvašićima je čestitao na njihovom velikom danu te im poručio da su budućnost Hrvatske.

Na prvi dan školske godine 2019./2020. za više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, premijer Plenković se na svom Twitter profilu obratio učenicima prigodnom porukom.

- Svim školarcima, učenicama i učenicima, želim sretan povratak u školske klupe, a svim prvašićima čestitam na njihovom velikom danu, poručio je.

U školskoj godini u kojoj u pojedinim razredima započinje primjena novih kurikuluma, zaželio je učenicima, učiteljima i nastavnicima kreativno ozračje i uzajamno razumijevanje.

- Želim vam školovanje koje će vas obogaćivati znanjem i radošću te školsko ozračje u kojem ćete ostvariti nova prijateljstva. Vaši učitelji i nastavnici, zajedno s roditeljima, bit će vam istinska potpora u učenju i odgoju, istaknuo je Plenković dodavši da su oni budućnost Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!