Grbin: Prioritet mora biti borba protiv inflacije i rasta cijena

11:06 / 12.06.2022.

Autor: Dnevnik u podne/Hina/HRT

Sjednica Glavnog odbora SDP-a

Sjednica Glavnog odbora SDP-a

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

U tijeku je sjednica Glavnog odbora SDP-a. Prva je to sjednica uživo - dvije godine one su se zbog korone održavale online. 

- SDP priprema svoj opći sabor, oni ga zovu konvencija i u ovom slučaju to nije izborna, nego tematsko-izvještajna konvencija koja će se održati u rujnu s gotovo 3 godine zakašnjenja, javila je Tatjana Munižaba iz središnjice SDP-a.

U statutu SDP-a je propisano da se konvencije održavaju jednom godišnje, a zadnja je bila 2019. Munižaba je rekla da se zbog epidemije koronavirusa ni Glavni odbor nije sastao gotovo dvije godine.

SDP će danas na svom odboru, dodala je, usvojiti prijedlog zdravstvene reforme, reforme radnog zakonodavstva, te izbornog zakonodavstva koju će odmah danas po prihvaćanju uputiti saborsku proceduru. 

Grbin: Prioritet mora biti borba protiv inflacije i rasta cijena 

- U Hrvatskoj se teško živi i, bez obzira što smo svjesni da inflacija nije direktno proizvod Hrvatske nego je posljedica pandemije i strašnog rata u Ukrajini, mi u Hrvatskoj možemo napraviti jako puno da ublažimo posljedice inflacije za naše građane. Politika i političari su tu da građanima pomognu, poručio je Grbin na početku sjednice.

Jučer je, kaže Grbin, jedna stranka imala Opći sabor i dok ih gledaš čini ti se kao da žive u nekim oblacima, kao da nisu svjesni što se u ovoj zemlji događa i kao da oni koji vode tu stranku nisu imali potrebu bilo što kupiti i platiti iz vlastitog džepa.

Kao da nisu vidjeli što se dogodilo s režijama, sa cijenom kruha, brašna, ulja, goriva, energenata i svega što je ljudima potrebno za normalan život. Mi u SDP-u nismo takvi, dva puta u ovoj godini pokazali smo što odgovorna i ozbiljna država može napraviti da bi pomogla ljudima jer u ovom trenutku borba s inflacijom i rastom cijena mora biti apsolutni prioritet svake politike, ustvrdio je Grbin.

Mjere za umirovljenike i poduzetnike 

Podsjetio je da su ponudili konkretne mjere koje bi trebale osigurati da umirovljenici u godini inflacije ne izgube vrijednost svoje mirovine, te mjere koje bi svima koji mjesečno primaju manje od 4000 kuna, bez obzira jesu li umirovljenici ili radnici, osigurale još jedan energetski dodatak jer na jesen nas čeka porast cijena plina nego i energije iz toplana. Država mora reagirati već sada i osigurati da ti ljudi mogu preživjeti zimu, zatražio je šef SDP-a.

Također su predvidjeli mjere za pomoć poduzetnicima jer su oni, uz posljedice inflacije, izgubili i tržište zbog rata u Ukrajini, a država za njih čini malo ili ništa.

- Brojni su načini na koji im se može pomoći, poput subvencije cijene energije, jer su im računi i do četiri puta skočili, a građevinski sektor poručuje da im je bolje ne raditi nego raditi s gubitkom, upozorio je.

Glavni odbor SDP-a danas će raspravljati o konvenciji u rujnu, ali i o reformi zdravstvenog sustava te radnog i izbornog zakonodavstva kako bi, istaknuo je Grbin, stvorili društvo po mjeri čovjeka koje će osigurati dostojanstven život svima.

Najavio je zahtjev da kolektivni ugovori iz javnog sektora vrijede i u privatnom sektoru, kako bi se dokinula nejednakost među zaposlenicima, te da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog reforme izbornog zakonodavstva koja će osigurati da glas u Hrvatskoj vrijedi jednako, bez obzira gdje živiš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!