Počeli radovi na obnovi zagrebačke katedrale

20.10.2022.

12:27

Autor: Lucija Judnić/T.D./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Josip Bozanić

Josip Bozanić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Počeli su radovi na obnovi kompleksa zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora, oštećenih u potresima prije dvije godine. Ispred katedrale je reporterka HTV-a Lucija Judnić, koja se javila za Dnevnik.

Lucija Judnić rekla je da je kardinal Josip Bozanić blagoslovio radnike, ali i zagrebačku katedralu.

- Možemo reći da obnova može početi. Podsjetimo, katedrala je oštećena u oba potresa -zagrebačkom i sisačkom 2020. godine. S vrha su skinuti sjeverni i južni zvonik katedrale. Umjesto njih postavljeni su improvizirani križevi koji će ostati do kraja obnove. Struka je rekla kako su tisuće strana elaborata prethodile ovoj obnovi, kao i niz geotehničkih mjerenja. Svi su se složili da će ovo biti višegodišnji projekt, ali i velik izazov, rekla je Judnić u javljanju za Dnevnik.


- Okupili smo se da bismo u ovome obredu molili za ljude koji rade na obnovi kompleksa naše katedrale i Nadbiskupskoga dvora. Da bismo zazivali Božji blagoslov za sve koji su uključeni u pripremanje i u izvođenje obnove, koji su preuzeli taj iznimno zahtjevan posao. Ovim slavljima molimo Božju pomoć da započetu gradnju sretno privede željenome cilju, da štiti graditelje i sačuva ih od svakoga zla, rekao je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!