Uklanjaju se bespravni objekti u Istri, bageri uskoro i u Dalmaciji

08.03.2023.

Zadnja izmjena 19:11

Autor: T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Rovinj

Rovinj

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

U Istri je počela velika akcija rušenja bespravno izgrađenih objekata. Na ulazu u Rovinj srušen je prvi od njih 14, koliko će ih država na poluotoku ukloniti idućih dana, i to na području Rovinja, Umaga i Ližnjana. Nakon što dulje vrijeme nije bilo većeg uklanjanja bespravno izgrađenih objekata, glavni državni inspektor najavio je daljnje "češljanje" terena te veće akcije rušenja i u Dalmaciji.

Galerija
Rovinj, Foto:  Srecko Niketic /PIXSELL
Rovinj, Foto:  Srecko Niketic /PIXSELLRovinj, Foto:  Srecko Niketic /PIXSELLRovinj, Foto:  Srecko Niketic /PIXSELLRovinj, Foto:  Srecko Niketic /PIXSELLRovinj, Foto:  Srecko Niketic /PIXSELL

Iz Istre se u središnji Dnevnik HTV-a javila Petra Neuner Geržinić. Kaže da su reakcije javnosti na ovu veliku akciju rušenja ilegalnih objekata na poluotoku - očekivane.

- Za očekivati je negativne reakcije vlasnika bespravnih objekata, posebno onih određenih za rušenje. Takvih je, doznajemo, u ovom valu još 13 i to na području Rovinja, Ližnjana i Umaga. Grad Rovinj je u priopćenju podržao rušenje jer tako, kažu, štitimo svoj teritorij i prirodne resurse, osuđujemo svaku bespravnu gradnju na šumskom i poljoprivrednom teritoriju. Dodaju kako su u posljednjih pet godina prijavili 200 ovakvih objekata te da su zajedno još nekim jedinicama lokalne samouprave u Istri potpisali deklaraciju kojom od mjerodavnog ministarstva traže osnivanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi, ističe Neuner Geržinić.

Kaže kako je Istra odlučno krenula u borbu protiv bespravne gradnje.

- Početkom godine takve objekte krenuli su obilaziti istarski župan Boris Miletić i ravnateljica javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni. Tada smo doznali da samo na području Vodnjanštine ima oko 3 tisuće takvih objekata. Dodajmo tomu da je 11 inicijativa i udruga građana uputilo otvoreno pismo Saboru i Vladi te da je IDS pokrenuo internetsku stranicu na kojoj se takvi objekti mogu prijaviti. Državni inspektorat, kako je i najavio početkom veljače, doveo je veći broj građevinskih inspektora u Istru koji će imati dosta posla ovdje, javila je Neuner Geržinić.

Prva na udaru bagera građevinske inspekcije bila je vikendica na poljoprivrednom, šumskom području na ulazu u Rovinj. Dug je put koji inspekcija mora proći dok bager ne krene. Nakon zaprimljene prijave bespravne gradnje, provjeravaju dokumentaciju, upozoravaju vlasnika, slijede žalbe, šalju tri kazne od nekoliko desetaka tisuća eura, daju mu šansu da sam sve ukloni i ako to ne učini, slijedi uklanjanje o njegovu trošku.

Dug put od prijave do bagera


Susreću se i s lažiranom dokumentacijom o legalizaciji, što je najvjerojatnije bio slučaj i s ovom vikendicom. U inspektoratu tvrde da se radi o falsifikatima, jer su im nadležna tijela potvrdila kako dokumente nikad nisu izdali. Opunomoćenik vlasnice vikendice Dubravko Zeljko inspektoru objašnjava da objekt ima potrebno rješenje o izvedenome stanju i rješenje Državne agencije za ozakonjenje.


I tako postupci traju. U međuvremenu, bespravni graditelji, mahom stranci, grade, uglavnom uz more. Evidentirano je više od 50 tisuća bespravno sagrađenih objekata diljem Istre, a ruši se tek jedan po danu. Državni se inspektorat nada da će ih ova pokazana odlučnost ipak sada natjerati da se zamisle prije nego što počnu nelegalno graditi bilo gdje u zemlji.

Riječ je o akciji rušenja bespravno sagrađenih objekata, konkretno, njih 14 koja je najavljena još ranije, a u srijedu je krenula njena realizacija u sklopu koje su na području Istre u tijeku i pojačani inspekcijski nadzori, posebno na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina.

Prema prijašnjim najavama, na području Umaga će se rušiti tri objekta, pet u okolici Rovinja te šest na području Ližnjana.

- Pojačani inspekcijski nadzori su u Istri, posebno na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina. Obavljeno je više od 100 nadzora, i evo upravo danas je zatvoreno 100. gradilište, rekao glavni državni inspektor Andrija Mikulić dodavši kako je zakon jasan i vrijedi za sve.

Napomenuo je i da su prije rušenja provjerili dokumentaciju objekata, i u pojedinim slučajevima utvrdili čak i falsificiranu dokumentaciju.

Mikulić je pozvao jedinice lokalne samouprave na suradnju te na brže rješavanje predmeta bespravne gradnje jer se, kako je istaknuo, "ponajviše zajedničkim zalaganjem može stati na kraj bespravnoj gradnji".

Dodao je da da su bespravni graditelji u Istri, konkretno, dva, počeli sami uklanjati objekte, a još tri su u fazi uklanjanja.

- Prije nego idemo na zadnje rješenje o izvršenju, apsolutno se kontroliraju svi dokumenti u predmetu. U nekoliko predmeta smo ustanovili da dokumenti koji su predani da bi se potencijalno nešto moglo legalizirati, nisu bili izdani od tijela čije su zaglavlje nosili. To smo pitali i nadležna tijela i oni su nam potvrdili da su to dokumenti koje oni nikad nisu izdali. Dakle radi se vjerojatno o falsifikatima i te slučajeve smo prijavili nadležnim tijelima, kazao je Mikulić.

- Vodilo se računa o svemu, pa tako i o tome da objekti koji će se rušiti, nisu jedina adresa bespravnih graditelja, istaknuo je Mikulić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Mikulić je rekao da je od travnja 2019. godina u Istri naplaćeno 1,4 milijun eura kazni za bespravnu gradnju, a 130 objekata je uklonjeno dok je u istom razdoblju u Hrvatskoj naplaćeno šest milijuna eura kazni, a uklonjeno 935 bespravno sagrađenih objekata.

Napomenuo je da će uklanjanje nelegalnih objekata trajati određeni broj dana, a sve stvari nađene u objektima koji su predviđeni za rušenje se popisuju i odnose u skladište gdje se čuvaju određeni broj dana. Glavni državni inspektor je još jednom pozvao gradove i općine na suradnju i kooperativnost. Također ih je pozvao da što brže riješe predmete koje su zaprimili i što prije izdaju rješenja o izvedenom stanju kako bi građevinska inspekcija mogla postupati.

- Krenuli smo, i ne odlazimo. U Istri je trenutno sedam ili osam inspektora koji operativno rade, poručio je Mikulić.  

Državni inspektorat: Nastavljamo s rušenjem bespravne gradnje u cijeloj RH 


Iz Državnog inspektorata u srijedu su najavili da građevinska inspekcija istovjetne akcije nastavlja u idućem razdoblju, ne samo u Istarskoj županiji već na cijelom teritoriju Hrvatske.

Akcija u Istarskoj županiji, naglašavaju iz Državnog inspektorata u priopćenju, rezultat je višemjesečnog rada građevinskih inspektora koji su samo u posljednja tri tjedana obavili više od stotinu inspekcijskih nadzora. Zatvoreno je stotinu bespravnih gradilišta. Na području Istre od 1. travnja 2019. godine, kada je osnovan Državni inspektorat, građevinska inspekcija obavila je više od 1600 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno niz nepravilnosti te je uklonjeno 128 nezakonitih građevina, napominju.

U istom razdoblju, u cijeloj je Hrvatskoj građevinska inspekcija zaprimila gotovo 28.000 prijava mogućih povreda propisa u području građenja, obavljeno je više od 31.000 nadzora, podneseno je 45 kaznenih prijava te izrečeno više od 1000 novčanih kazni u vrijednosti većoj od šest milijuna eura, navode. Građevinska inspekcija, najavili su, nastavlja akcije i u idućem razdoblju, ne samo na području Istarske županije, već na cijelom teritoriju Hrvatske.

- Propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Hrvatske odnose na sve jednako, bez obzira na vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje kako neki impliciraju, poručio je Mikulić.

Grad Rovinj podržava rušenja bespravnih objekata u Istri


Na akciju rušenja bespravnih objekata osvrnula se rovinjska gradska uprava, poručivši kako podržava sva nastojanja Državnog inspektorata da smanji učinke bespravne gradnje te time zaštiti naš teritorij i našu prirodu kao naš naj vrijedan resurs.

- Još jednom osuđujemo svaki čin bespravne gradnje na poljoprivrednom i šumskom zemljištu izvan građevinskih područja, priopćio je grad Rovinj, podsjetivši da su od 2017. podnijeli više od 200 prijava objekata bespravne gradnje.

Na posljedice bespravno sagrađenih kuća, vila s bazenom, pa čak i turističkih kampova i naselja upozoravaju već godinama jer se nalaze u predjelima koja nisu predviđena za gradnju i urbanizaciju te imaju izravan učinak na prirodno nasljeđe i krajobraz.

Dodali su kako su grad Rovinj, Istarska županija i istarski gradovi bezbroj navrata upozoravali na golem problem bespravne gradnje na poljoprivrednim zemljištima te diljem cijelog priobalnog pojasa.

Grad Rovinj napominje i da je supotpisao Deklaraciju kojom se od resornog ministarstva traži ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi kako bi se u začetku učinkovito i beskompromisno uredovalo protiv bespravne gradnje.

Upozoravaju da bespravna gradnja sa sobom donosi i čitav niz dugoročnih, trajnih i često bespovratnih posljedica kod infrastrukture i okoliša.

- Plavljena poljoprivrednih područja samo su jedan od primjera prirodne devastacije jer se bespravnom gradnjom zatrpavaju kanali oborinskih voda, a ako se takvu praksu smjesta ne zaustavi biti će sve teže sanirati posljedice devastacije, upozoravaju iz grada.

Broj takvih slučajeva na području Rovinja nažalost je doveo do nepovratne ugroze prostora, no nadaju se da će uklanjanja takvih objekata obeshrabriti moguće buduće bespravne graditelje te na taj način ograničiti njene razmjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!