Župan Miletić ponovno upozorio na bespravnu gradnju

23.01.2023.

15:17

Autor: I.Z./HRT/Hina

Istarski župan Boris Miletić

Istarski župan Boris Miletić

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Istarski župan Boris Miletić i ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni danas su obilazeći s novinarima nekoliko lokacija na području Vodnjana još jedanput upozorili na velike razmjere i katastrofalne posljedice bespravne gradnje u Istri. 

- Obilaskom ovog divljeg naselja nedaleko od Mandriola na Vodnjanštini želimo još jednom ukazati na veliki problem priobalja u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u Istri. Ovdje smo na klasičnom primjeru kako na zemljištu izvan građevinskog područja bez bilo kakvih zakonskih osnova i urbanističkih planova niče novo naselje. Takvih primjera ima podosta, rekao je župan Miletić.

Istaknuo je da Istarska županija na taj problem upozorava već duže vrijeme, kako nije to od jučer te da to proces koji traje duži niz godina.

- Držimo da je nakon zadnjeg zakona, koji je naprosto omogućio ozakonjenje nelegalnih objekata, taj trend u porastu, rekao je Miletić i dodao da se u blizini mogla vidjeti i ploča na kojoj se reklamiraju parcele za prodaju od 400 do 800 metara četvornih poljoprivrednog zemljišta, koje prostornim planovima nisu predviđene za izgradnju objekata.

Prvo niknu montažni objekti, onda zidani

S obzirom da su tako usitnjene, očigledno je da će tamo prvo niknuti montažni objekti, a potom ćemo ugledati i pojavu čvrstih zidanih objekata. Niti jedan oblik bespravne izgradnje nije dobar, ali ovaj na šumskom i poljoprivrednom zemljištu je najgori, a još gore je kada se gradi u zaštićenim područjima, istaknuo je Miletić.

Ocijenio je da takve gradnje umanjuju vrijednost građevinskog područja, a utječu i na stanje infrastrukture jer se tu proizvodi i otpad.

- Kako je rekao, divlji graditelji su vrlo često stranci, osobito Slovenci, a to nije mjesto gdje bi trebala nicati naselja jer, dodao je, čemu onda služe gradovi i općine i čemu usvajati prostorne planove i štititi prostor ako se to tolerira.

Strani državljani u svojim zemljama to ne čine, tamo funkcionira pravna država

Na ovaj problem ukazivao sam ministrima i premijeru. Rješenja postoje. Strani državljani koji grade nelegalne građevine u svojim matičnim državama to ne čine, to se tamo ne događa jer pravna država funkcionira. Ovdje u cijeloj Istri imamo dva građevinska inspektora od kojih je jedan na terenu i on ne stigne sve pokriti, a ja se ne sjećam kad je neki objekt uklonjen, poručio je župan Boris Miletić.

Smatra da bi te ovlasti državni inspektorat, ako nema dovoljno kadrova, trebao prepusti regionalnoj i lokalnoj razini.

- Mi ćemo se znati s time obračunati. Osim toga, trebalo bi promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja jer kada bi kazne bile daleko veće i kada to ne bi bila prekršajna, već kaznena, pa kada bi netko tko bespravno gradi završio u zatvoru, a objekti se porušili, bila bi to dobra poruka svima, zaključio je Miletić.

Ravnateljica Nature Histrice Silvia Buttignoni istaknula je da su oni za sve ilegalne gradnje i radnje u zaštićenim područjima pokrenuli kaznene prijave te kako su do sada podnijeli tridesetak kaznenih prijava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!