Vodnjan kreće u obračun s bespravnim graditeljima

25.01.2023.

17:22

Autor: Anita Bartolović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Bespravna gradnja u Istri

Bespravna gradnja u Istri

Foto: HTV / HRT

Bespravna gradnja na području Istarske županije već godinama buja. Procjenjuje se da je na istarskom poluotoku gotovo 50.000 bespravno izgrađenih objekata na poljoprivrednim zemljištima. Samo na području Vodnjanštine ih je više od 3000. Grad Vodnjan odlučio je tome stati na kraj i kazniti bespravne graditelje.


Umag, Peroj, Barbariga i Vodnjan vrve bespravno izgrađenim objektima. Svi bez urbanog plana i sa spornom infrastrukturom.

- Voda je dovedena bez ikakvih satova, pretpostavljamo da jedan dobije vodu i onda taj jedan dopusti ostalima da se priključe na njegov sat. Nikako da netko reagira i da se da prebaci odgovornost na sebe, kaže Alen Dodić, aktivist.

Prebacivanje odgovornosti nastavlja se. Na istarskom poluotoku bespravna gradnja problem je posljednjih 20-ak godina

- Ukazujemo već godinama nadležnima na razinu tog problema, ali mi nažalost kao regionalna i lokalna samouprava po ovom pitanju imamo doslovno vezane ruke, kada bi Državni inspektorat ili prenio ovlasti na Županiju i gradove ili on poduzeo konkretne mjere, ja vjerujem da bi se ovome u neko dogledno vrijeme stalo na kraj, smatra Boris Miletić, istarski župan.

Građevinska inspekcija samo je od travnja 2019. zaprimila više od 3800 prijava.

„U navedenom razdoblju su zatvorena 283 gradilišta, a uklonjeno je 128 nezakonito izgrađenih građevina”, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Uz građevinsku inspekciju ovlasti za izdavanje rješenja o uklanjanju nelegalnih objekata imaju i komunalni redari. Oni mogu izdati rješenja za uklanjanje montažnih, ali ne i čvrstih objekata. To je iskoristio grad Vodnjan. Obučene komunalne redare već nekoliko tjedana šalje na teren. Samo u jednom danu pošalju više od 100 upozorenja bespravnim graditeljima.

- Mogu djelovati na svim katastarskim česticama gdje je poljoprivreda, znači tu imamo potpuni ingerenciju, pošto su većinom stranci. Kad dobijemo potvrdu da su oni to primili onda postupak ide dalje, tako da evo trenutačno još uvijek nismo uspjeli doći do nikakve kazne, kaže Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

Dok postupak traje, bespravni graditelji grade i na zaštićenim područjima. No, ni ondje još nitko nije platio kaznu.

- Mi smo pokrenuli kaznene prijave i to je jedino što nam je preostalo. Nadamo se da ćemo stopirati tu ilegalnu gradnju barem na tim našim zaštićenim područjima i da će netko snositi odgovornost, kaže Silvia Buttignoni, ravnateljica JU Natura Histrica.

Prijave i kazne još nisu dale rezultate. U međuvremenu, preostale se parcele pripremaju za gradnju. Podsjetimo, 2011. donesena je posljednja zakonska legalizacija bespravno sagrađenih ili objekata započetih s gradnjom do lipnja 2011. Očekuju li bespravni graditelji još jednu legalizaciju? Ili im je, s obzirom da kazni nema - zapravo svejedno?


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!