20:00 / 05.03.2021.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Počeo lov na Bandićeve birače

Zagreb

Zagreb

Foto: HTV / HRT

Iznenadnim odlaskom Milana Bandića, ubrzano se mijenja i politička utrka za Zagreb uoči lokalnih izbora u svibnju. Lov na njegove birače već je počeo, a sve više kandidata ulazi u utrku za čelno mjesto metropole. 

Miroslav Škoro ulazi u utrku za zagrebačkog gradonačelnika. 

- Rekao bih da je HDZ u velikim problemima. Čak i jedan istaknuti član te stranke u Zagrebu, kipar Ivan Kujundžić, javno je podržao eventualnu kandidaturu tada gospodina Škore, kaže Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, kaže Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta. 

Da Škoro ulazi u još jednu unaprijed izgubljenu bitku smatra Gordan Jandroković.

- I otežava poziciju kandidatu koji dolazi iz spektra koji mu je puno bliži, barem on tako kaže, nego ovaj lijevi dio spektra. Nikome ne možemo osporiti pravo da se kandidira, međutim ako nemate realne izglede, a moje mišljenje je da nema šanse i izgleda, onda se postavlja pitanje motivacije.

Motivacije ne nedostaje SDP-ovu kandidatu kojeg predsjednik stranke hvali i kaže - ima prava rješenja.

- Prvi korak u rješavanju tih dugova je upravo to - micanje onih koji su stavili šapu na gradski proračun, micanje kumeka i njima sličnih, kaže predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Slično smatraju i u platformi Možemo. Sandra Benčić u pitanje je dovela povjerenje u gradsku upravu. Stižu im, tvrdi, anonimne prijave da se u gradskoj upravi uništava dokumentacija.

- Pravo stanje stvari ćemo tek znati kada se uđe u upravljanje Gradom i kada vidimo da li zaista neka dokumentacija nedostaje. 

- Tu objedu, takve ružne riječi i to samo jedan dan nakon posljednjeg ispraćaja našeg gradonačelnika shvaćam zlonamjernim. Mi svi zajedno to nećemo dopustiti, na svaku laž ćemo reagirati, nećemo šutjeti, ističe vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević.

Davor Nađi iz stranke Fokus najavljuje svoje rješenje kojim bi Zagreb izvukao iz financijskog ponora.

- I dalje imamo izuzetno velike rashode za zaposlene. Na toj stavci planiramo uštedjeti 650 milijuna kuna godišnje od čega 150 milijuna kuna planiramo vratiti najboljim zaposlenicima.

HDZ-ov kandidat Davor Filipović obišao je epicentar zagrebačkog potresa - Markuševec.

- Država i Grad da nam omoguće da dobijemo jeftini kredit ili kredit bez ikakvih kamata. 

Obećao je stradalima od potresa da će Grad Zagreb u potpunosti od 5. ovog mjeseca preuzeti plaćanje kamata, a dao je i dao do znanja da se konkurencije ne boji.

- Kolegi Tomislavu Tomaševiću sam prošle godine u devetom mjesecu najavio drugi krug između mene i njega, znači prošle godine u 9. mjesecu, a sada mu najavljujem da ću ga pobijediti u drugom krugu, kaže kandidat HDZ-a Davor Filipović. 

O tome tko će voditi metropolu reći će građani za malo više od 2 mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!