Fortuna: Za naše umirovljenike ovo nije život već preživljavanje

19.12.2022.

10:54

Autor: HRT/R.S.

Isplata dodatka umirovljenicima

Isplata dodatka umirovljenicima

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Danas počinje isplata energetskog dodatka za 62 tisuće korisnika domaće i inozemne mirovine. Uz dodatak, umirovljenicima će, ovisno o lokalnim proračunima i visinama mirovina koje imaju, biti isplaćene i božićnice. Time će se zaključiti ova nimalo laka 2022. godina. 2023. pak nosi bitne novine za umirovljenike.

Ovo je samo dio antiinflacijskog paketa pomoći umirovljenicima. 


- To je samo dio energetskog dodatka koji je isplaćen jesenas. Samo za one koji su morali dokazivati visinu mirovine iz Hrvatske i inozemstva i ako su pod kriterijem ispod 4360 kuna onda su dobili ili 1200, 900, 600 ili 400 kuna po razredima koji su određeni odlukom Vlade Republike Hrvatske, za HRT rekao je Silvano Hrelja, zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika. 


Za umirovljenike "ovo nije život nego preživljavanje" 


Umirovljenici su zadovoljni paketom pomoći, ali velika inflacija stvara probleme svima u društvu pa tako i njima. 


- Mi smo zadovoljni s tim paketom mjera, ali nismo nikako i ne možemo biti zadovoljni s trenutkom u kojem živimo svi mi, a pogotovo ranjive skupine, pogotovo naši umirovljenici. Sve ono što smo mislili da se neće dogoditi se dogodilo i sada smo u velikoj inflaciji, kazala je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.


- Za naše umirovljenike s najnižim i prosječnim mirovinama ovo nije život nego preživljavanje, dodala je. 


Hrvatska na dnu europske ljestvice po pitanju mirovina 


Kada se usporede mirovine umirovljenika s ostatkom Europske unije na dnu smo ljestvice.


- Samo dobre bruto plaće mogu dati dobre mirovine, a mi kada se pogledamo kao društvo u ogledalo znamo da je zadnjih 30 godina u svijetu rada bilo svašta, istaknuo je Hrelja. 


- Kada dođemo u mirovinu vidimo rezultat svih tih devijacija u svijetu rada, dodao je. 


Ovakvo stanje rezultat je dugogodišnjeg rada Vlada Republike Hrvatske. 


- Sada je jako teško postići da umirovljenici imaju ono što su izdvajali od svoga rada i da sada žive od plodova svoga rada, a ne da moramo čekati jednokratne dodatke ili pomoć, kazala je Fortuna. 


Solidarnost među generacijama 


Bilo bi lijepo kada bi svi dobili božićnicu, ali to nažalost nije praksa nego rijetkost. 


- Božićnice danas dobivaju samo oni koji imaju sreću živjeti u gradovima koji imaju bogati proračun, rekao je Hrelja. 


- Tu se radi o solidarnosti između tekućeg i minulog rada, solidarnosti među generacijama, zar je to problem provesti u Republici Hrvatskoj i da onda svi oni koji danas nisu u mirovini da kada dođu u mirovini dočeka ih redovita božićnica, dodao je. 


Dolazi do novina u obiteljskim mirovinama u 2023. godini.

 

- Svi će dobiti najmanje 10 posto povećanja obiteljske mirovine tako kako je sada primaju. Nakon toga oni koji imaju svoju mirovinu u mirovanju, a koriste obiteljsku moći će izabrati povoljnije pravo, rekao je Hrelja. 


Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!