Od 1. siječnja novi model mirovina

14.11.2022.

07:00

Autor: Anita Suknjov/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Od 1. siječnja iduće godine počinje novi model mirovina za gotovo 300 tisuća umirovljenika. Novost je da obiteljska mirovina raste za deset posto, a prvi put udovice i udovci moći će zadržati svoju osobnu mirovinu i naslijediti dio mirovine preminulog supružnika, što do sada nije bilo moguće. 


Za mnoge umirovljenike odlična vijest. Model će obuhvatiti više od 155 tisuća umirovljenika, a prosječno povećanje iznosit će oko 510 kuna. 

Da bi se steklo pravo na ovakav model mirovine, morate imati 65 godina. Također, u trenutku partnerove smrti, trebate imati i sve druge uvjete za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu.

- Primjerice, da su u trenutku smrti bračnog druga imali 50 godina života ili su se brinuli za djecu znači obavljali su roditeljsku dužnost. I, sljedeće - da zbroj osobne mirovine i dijela obiteljske mirovine ne prelazi 80 aktualnih vrijednosti mirovine što je trenutačno 6212 kuna, rekla je Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

S obzirom na različitosti, svaki korisnik moći će u Zavodu za mirovinsko osiguranje dobiti informaciju koji mu se model najviše isplati.

- Korisnici koji koriste samo obiteljsku mirovinu, a nije im priznato pravo na osobnu mirovinu trebat će prije zahtjeva za isplatu dijela obiteljske podnijeti zahtjev za ostvarenje prava na osobnu mirovinu ili obiteljsku, rekla je Maja Čakarun, predstojnica Ureda za odnose s javnošću HZMO.

Sindikat umirovljenika zadovoljan je svakom mjerom koja pomaže starijim građanima. U ovom slučaju, riječ je o 300 korisnika kojima će mirovine biti na neki način povećane.

- Prema podacima DZS-a osobe starije od 65 godina koje žive u samačkim kućanstvima, stopa rizika siromaštva za njih iznosi preko 53% tako da će se i ovom mjerom sigurno pomoći tim osobama, istaknuo je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Novi Zakon stupa na snagu prvog siječnja, a za njegovu provedbu trebat će oko milijardu i 400 milijuna kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!