Počinje renovacija zagrebačkih bolnica - evo što pacijenti trebaju znati

14.09.2022.

08:25

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/IMS/V.G.

KBC Sestre milosrdnice

KBC Sestre milosrdnice

Foto: HTV / HRT

Posljednjih mjeseci, a osobito posljednjih dana mnogo se govori o počecima obnove zagrebačkih bolnica stradalih u potresu. Plan obnove je sveobuhvatan i mnoge su bolnice, nažalost, u programu obnove. Donosimo najaktualnije informacije važne za sve pacijente koji već sada trebaju znati gdje mogu obaviti preglede kod svojih liječnika koji su izmješteni iz matičnih bolnica ili odjela.

Dio KB Merkur od ovog tjedna je Vinogradskoj zbog renovacije. Za vrijeme obnove bolnica će nastaviti s radom, a izmješta se samo dio Klinike za ženske bolesti i porode.

- To je poliklinički rad, rodilje, te ginekološke i onkološke pacijentice. Ono što ostaje u Merkuru su Zavod za humanu reprodukciju. Od 12. rujna počeli smo s popodnevnim radom naših ambulanti u KBC Sestre milosrdnice. Trebali bi 1. listopada potpuno prestati raditi, rekao je Željko Duić, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur, gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Pacijentice ostaju, dodao je, kod istih liječnika, samo na pregled dolaze u KBC Sestre milosrdnice.

- Ako se bude povećavao broj porođaja, dio preuzima Sveti duh, naši ljudi će od 1. listopada ići njima pomoći. Mi smo jedna cjelina, koordinirano radimo. Situacija je izazovna, ali prošli smo i gorih situacija, poručio je.

Obnova će trajati 24 mjeseca, ugovor je potpisan 17. kolovoza, a radovi bi trebali završiti 17. kolovoza 2024.

- Priprema se da se možda dio nakon jedno šest mjeseci izmjesti u KB Dubrava, prostori se pripremaju, te bi tako omogućili još bolju zdravstvenu skrb, rekao je Duić.

Na mrežnim stranicama bolnice su objavljene informacije za pacijente. Oni koji su naručeni na preglede i zahvate također mogu telefonski kontaktirati centralnu službu za naručivanje i dogovoriti daljnje korake.

KBC Sestre milosrdnice, koji je u potresu pretrpio ozbiljna oštećenja, također ide u obnovu.

- Planiramo napraviti rekonstrukciju dijela bolnice. Sve djelatnosti ćemo zadržati u bolnici. Imamo još dvije lokacije, Kliniku za tumore i Traumatologiju, između sebe i kroz dnevnu bolnicu ćemo se organizirati. Očekujemo da će u ovoj prvoj fazi sve djelatnosti unutar KBC-a Sestre milosrdnice ostaju unutar bolnice, rekao je Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Još nije poznat točan datum kad počinje obnova KBC-a Sestre milosrdnice, ali Vagić ističe kako bi se to trebalo dogoditi do kraja ove godine. 

- Obnavljamo samo ono što je najviše oštećeno. Moramo organizirati da zdravstveni sustav funkcionira. Za vrijeme korone smo jako dobro komunicirali, dogovorali se. Imamo već to iskustvo. Normalno da to treba ozbiljno shvatiti, ali mislim da imamo snage da to organizacijski izvučemo, rekao je Vagić dodajući da bi obnova trebala trajati 18 mjeseci.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!