Obnova Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice

27.07.2022.

20:01

Autor: Dinko Kreštaliva/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Obnova KBC-a Sestre milosrdnice

Obnova KBC-a Sestre milosrdnice

Foto: HTV / HRT

Uskoro počinje obnova Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Modernizirat će se stare zgrade oštećene u potresu, graditi nove, a niknut će i garaža s tisuću parkirališnih mjesta. Tako bi se bolnica izgrađena prije više od 130 godina trebala pretvoriti u suvremenu zdravstvenu ustanovu primjerenu 21. stoljeću. Radovi će potrajati cijelo desetljeće.

Kada sve završi, liječnike i pacijente dočekat će više od 60 tisuća četvornih metara najmodernije uređenog prostora - velik dio radova financiran je europskim novcem. 

- Imamo objedinjeni bolnički prijem koji je napravljen Europskim novcem, uz to našu zgradu laboratorija, endokrinologije koju isto obnavljamo. One su najviše oštećene potresom. Našu internu, našu kirurgiju obnavljamo, govori prof.dr.sc. Davor Vagić, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice.

Obnovit će se šest zgrada oštećenih u potresu, ali će se i novih 6 izgraditi - obnova, rekonstrukcija i širenje bolnice planirani su u tri faze. Klinike će biti spojene hodnicima, a sve sobe za pacijente bit će dvokrevetne. 

- Kriteriji u smislu kvalitete prostora, visine, osvjetljenja, ventilacije, klimatizacije. Svih tehničkih aspekata, same orijentacije soba, sigurnosnih aspekata u smislu požara, konstrukcije, sigurnosti od potresa naravno, ističe Danijel Marasović, dipl. ing. arh. projektant idejnog rješenja obnove KBC Sestre milosrdnice.  

- Mi svakako imamo očekivanja da ćemo imati više prostora, možda veći komfor, ne samo za liječnike nego i za pacijente u smislu prostora za čekanje, prostora u kojemu se odvijaju pretrage i liječenje, rekla je izv.prof.dr.sc. Marija Buljan, klinika za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice.

Zapravo je cijeli plan obnove pripreman u skladu s potrebama liječnika, kako bi bili učinkovitiji u dijagnostici i liječenju.

- Ono što je bit KBC-a je što on ima odlične ljudske potencijale, doktore, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje, ali njima moramo osigurati pristojne uvjete za rad, istaknuo je, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice.

Dijelom će se obnavljati i klinika za Tumore i klinika za traumatologiju, a svi novi sadržaji unutar klinika bit će primjereni 21. stoljeću. 

- Nadamo se i zanavljanju sadašnje opreme kako bi naša oprema slijedila modernu zgradu u kojoj ćemo biti smješteni u budućnosti, naglasila je Buljan.

Na mjestu današnjeg parkirališta za oko 500 automobila, bit će garaža s 1000 mjesta. Prva faza radova trebala bi početi već u listopadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!