Počinje sezona grijanja, s njom dolaze i opasnosti

04.10.2022.

13:08

Autor: Vijesti/HRT4/T.D.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Sezona grijanja počinje, a s njom dolaze i opasnosti zbog neispravnih instalacija. Prošle je ogrjevne sezone na području Osijeka bilo 16 požara uzrokovanih neispravnim dimnjacima. 

Više o tome kako se zaštititi i pripremiti za ogrjevnu sezonu doznala je reporterka HTV-a Marina Gantar koja je razgovarala sa zamjenikom zapovjednika JVP Grada Osijeka Goranom Ivkovićem.

- Nakon glavne i naporne požarne sezone, vraćamo se našim aktivnostima. U suradnji s Hrvatskim Telekomom danas izvodimo vježbu na objektu Hrvatskog Telekoma. S obzirom na to da već dugi niz godina imamo suradnju, ovo je dobra prilika da provjerimo tehničke sustave zaštite od požara na objektu i spremnost vatrogasaca za interveniranje na takvim objektima, rekao je.

Naglasio je da se krenulo s požarnom sezonom dimnjaka prije predviđenih rokova.

- Nama je inače kretala sezona oko 15. listopada, taj se rok već pomaknuo. Imali smo nekoliko intervencija. Uzrok požara je bio neispravan dimnjak. Pripremamo preventivne mjere za požarnu sezonu, sezonu grijanja. Ona kreće oko 15. listopada i traje do 30. svibnja. U protekloj sezoni imali smo oko 16 intervencija na dimnjacima. Bilo je proširivanje požara s dimnjaka na krovište, takvih je bilo oko 4,5 slučajeva, rekao je.

Dejan Lončarić iz Dimnjaka Osijek rekao je kako zakonski minimalno jednom godišnje trebaju se čistiti dimnjaci.

- Ako se koristi kruto gorivo kao energent, treba čistiti dimnjake minimalno jedanput u sezoni grijanja. Prije početka sezone grijanja vrši se kontrola i čišćenje dimnjaka. Svakako treba voditi računa na što se loži i na koji način, da to ne bude otpad, tehnološko drvo, nego da bude drvo za ogrjev, zaključio je.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!