Roditelji malene Nikol na sud stigli odvojeno, svjedočili neurokirurg i dječji psihijatar

11.04.2022.

08:01

Autor: HRT

Suđenje za smrt malene Nikol

Suđenje za smrt malene Nikol

Foto: HTV / HRT

U Slavonskom Brodu traje suđenje roditeljima malene Nikol, čija je smrt prošle godine šokirala Hrvatsku. Prvookrivljena je majka, kojoj se na teret stavlja da je 31. ožujka 2021. odgurnula dvogodišnje dijete nakon čega je ono zadobilo ozljede i preminulo. Suđenje prati Višnja Ružojčić. 

Suđenje koje je počelo u 9 sati još traje. Odmah nakon rasprave sudac Slaven Vidmar javnost je isključio i tako će ostati do kraja procesa. Učinio je to zbog zaštite privatnosti djece.

Nakon čitanja optužnice, počela su svjedočenja. Svjedočili su vještaci, neurokirurg i dječji psihijatar. Roditelji malene Nikoll stigli su na sud odvojeno. Optužnica ih još tereti za emocionalno zanemarivanje te psihičko i fizičko zlostavljanje djece.

- Sve se događalo dok je obitelj bila pod nadzorom centra za socijalnu skrb, a pet mjeseci prije tragedije malena Nikol iz udomiteljske obitelji, gdje je provela dvije godine, vraćena je biološkim roditeljima. Ta sporna odluka se preispitivala, Komora socijalnih radnika i Psihološka komora provele su nadzor nad novogradiškim Centrom za socijalnu skrb i oni nisu utvrdili nikakve nepravilnosti, no kontrolni nadzor resornog ministarstva utvrdio je niz nepravilnosti. Nalazi su objavljeni potkraj veljače. Nakon toga poslali smo upit DORH-u, a oni su nam odgovorili da se,  zbog eventualne odgovornosti djelatnika Centra, provode tajni izvidi, izvijestila je Višnja Ružojčić.

Suđenje se nastavlja i sutra, bit će ispitani ostali svjedoci.

Evo što nam je po izlasku iz sudnice rekao dječji psihijatar Jugoslav Goljković:

- Ako društvo ne djeluje susprežući nasilje, ono se kao vatra širi. Ono što će biti na kraju utvrđeno bit će jako važna poruka za društvo. Međutim, delikatan je put jer moramo se čuvati projekcija da ne optužimo nekog drugog i za svoje grijehe, poručio je.

Dvogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške s ozljedama glave i tijela primljena je 31. ožujka 2021. u novogradišku bolnicu. Zbog težine ozljeda, prevezena je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu gdje je i preminula 4. travnja. Nakon toga privedeni su roditelji ozlijeđene djevojčice, a još dvoje njihove djece izdvojeno je iz zajedničkog kućanstva. Treće dijete, o kojem se skrbila baka, izdvojeno je iz obitelji u ožujku ove godine.

Na godišnjicu smrti djevojčice ispred Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški i Županijskog suda u Slavonskom Brodu prosvjedovali su članovi udruge "Veronica Vere". Smatraju da je, osim na roditeljima - u ovom slučaju teret odgovornosti i na Centru za socijalu skrb iz Nove Gradiške.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!