Počinju alkarske svečanosti, večeras nadmetanje za Baru

05.08.2022.

09:17

Autor: I.Z./HRT/Hina

Večeras počinju alkarske svečanosti

Večeras počinju alkarske svečanosti

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nadmetanjem 17 alkara za pobjednika 307. Bare u Sinju će danas početi alkarske svečanosti koje će kulminirati nedjeljnom Alkom na kojoj se očekuje cijeli državni vrh, a prvi put i predsjednik neke druge države.

Bara počinje u 17.30, kao i Čoja sutra, dok se natjecanje za Alku održava u 16.30 u nedjelju, kada su dolazak najavili predsjednik države Zoran Milanović, pokrovitelj Sinjske alke, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. U svečanoj loži bit će i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Novi vojvoda Mario Šušnjara odabrao je 17 kopljanika za ovogodišnje nadmetanje, i to redom Ivicu Filipovića Grčića, alaj-čauša, Antu Runju, zamjenika alaj-čauša, Mihovila Župu, slavodobitnika 306. Alke, Antu Zoricu, Andriju Hrgovića, Petra Tomaševića, Josipa Čačiju, Ivu Zoricu, Marka Vrcu, Tina Radanovića, Franu Ivkovića, Juru Domazeta Lošu, Martina Šušnjaru, Nenada Marića, Franu Talaju, Kristijana Bikića i Pavla Prolića.

Dužnost barjaktara ove godine obnaša Mate Bilobrk, pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko. Vojvoda je kazao da je presretan zbog nove funkcije koja mu je povjerena u travnju ove godine kada mu je većina članova Viteškog alkarskog društva dala glas.

- Zbilja bih volio da donosim pravedne odluke, odluke u interesu Alke i da nakon četiri godine Alka bude barem malo bolja. Alka je uhodan pogon, Upravni odbor radi jako dobar posao, a vojvoda tu treba dati samo dodatan doprinos i gorivo da ubrza stvari. Nivo upravljanja i razina na kojoj je Alka trenutno je vrlo visok, rekao je Šušnjara.

Sinjani 307 godina vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde osmanlijskog carstva.

U spomen na tu čudesnu obranu ustanovili su Alku koja živi do dana današnjeg kao jedna od rijetkih viteških igara koje su nastale tih davnih vremena.

Pobjednik Bare i Čoje te slavodobitnik Alke onaj je alkar kopljanik koji u tri trke skupi najveći broj punata, bodova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!