Počinju geodetska mjerenja na potresom pogođenom području

05.07.2021.

17:56

Autor: V.K./HRT/Hina

Potres na Banovini

Potres na Banovini

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Na području Banovine koje je pogodio razorni potres uskoro će početi geodetska mjerenja kako bi se odredili novi prostorni odnosi u 88 katastarskih općina s obzirom na to da se tlo pomaklo u prosjeku 45 centimetara, a ugovor o tom projektu potpisan je u ponedjeljak u Petrinji. 

Ugovor o javnoj nabavi tog dosad jedinstvenog projekta, vrijednog 2,5 milijuna kuna, u Petrinji su potpisali ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek i direktor tvrtke GEO-GAUSS Jeronim Moharić.

Potresom su se na tlu dogodile znatne promjene, a zabilježen je pomak tla i do 75 centimetara.

Kako je rekao Šantek, neposredno nakon najrazornijeg potresa 29. prosinca prošle godine Državna geodetska uprava je utvrdila kako je područje doživjelo određene pomake Zemljine kore, u prosjeku 45 centimetara u raznim smjerovima u Petrinji i Glini, gdje se tlo spustilo 10 centimetara.

- Budući da je pomicanje tla utjecalo na katastarske podatke i sve drugo što čovjek koristi u svakodnevnom radu, pripremili smo dokumentaciju i otvorili javnu nabavu da se ovo područje sanira, rekao je Šantek.

Objasnio je kako će se napraviti matematički modeli i transformacijski parametri da se upisani podatci u službenim evidencijama u katastru i u zemljišnim knjigama mogu usporediti s onima na terenu. Kada se učini ta usporedba, stanovnici će moći u normalnoj proceduri, kao i drugi građani, izrađivati svoje parcelacijske elaborate te rješavati imovinsko-pravne odnose i sve ostalo što je nužno za svakidašnji život i kvalitetnu obnovu.

Vrijednost ugovora je 2.499.000 bez PDV-a, a predviđeni rok za izvođenje radova je šest mjeseci.

Jeronim Moharić rekao je kako je taj projekt novo iskustvo te kako slijede opsežna terenska mjerenja, za što će biti potrebno angažirati i lokalne geodete. Istaknuo je kako je riječ o velikom prostoru te da će radovi početi odmah.

Među ostalima, na potpisivanju ugovora bio je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!