Banovina: Donacije i dalje stižu

23:13 / 14.04.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Na Banovini se nastavlja rušenje u potresu teško oštećenih objekata. Od dosad prijavljena 574 objekta, srušeno ih je 39. Podneseno je i više od 7200 zahtjeva za obnovu. Donacije na pogođeno područje i dalje stižu.


Robert Kaurić iz Siska ima status beskućnika. Mjesečno živi od 800 kuna socijalne pomoći. Kuća u kojoj je bio u privremenom smještaju oštećena je u potresu. Najsretniji bio bi, kaže, kada bi dobio kontejner, u kojem bi imao svoj mir.

- Znam da nisam jedini, ima i još gorih slučajeva od mene. Ali kažu - ne-ne, imate pravo dobiti, dobit ćete vrlo brzo. Od tog vrlo brzo je prošlo već mjesec i nešto dana, rekao je Robert Kaurić.

Iz Stožera ističu da se i dalje radi na osiguravanju privremenog smještaja.

- Do sad je postavljeno 1936 kontejnera i mobilnih kućica, od čega samo ovaj tjedan na području Mošćenice pedeset mobilnih kućica odnosno kontejnera, naglasio je čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

Trogirska Hvidra donirala je Prvoj osnovnoj školi u Petrinji informatičku opremu vrijednu 70 000 kuna. Počinje i gradnja nove škole.

- To je najmodernija oprema sukladno TT zahtjevima za obrazovanje, za školstvo. Interaktivni zasloni, širokokutni projektori, tableti, kazao je predsjednik udruge Hvidra Trogir Ivica Baturina.

- Sve je dogovoreno, znači, mađarska strana, hrvatska strana, ministarstvo, županija - svi su se složili. Gradnja kreće, sad trenutno rješavam papirologiju koje kod nas ima podosta, istaknuo je ravnatelj Prve osnovne škole u Petrinji Robert Groza

Obrtnik Bojan, u slobodno vrijeme glazbenik i član Petrinja Band Aida, odlučio je pomoći sugrađanima humanitarnom akcijom.

- Dogovor je pao pošto smo bili upoznati s problemima koje ima Mala kuća, da sva autorska prava idu njima na njihov račun, poručio je obrtnik iz Petrinje Bojan Šeperac.

Udruga Mala kuća djeci s teškoćama u razvoju s područja cijele Banovine pomaže osiguravajući im 160 različitih oblika terapija.

- Uspostavili smo rad, što nam je bio prioritet - pružanje psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama u razvoju, rekla je izvršna direktorica Udruge za osobe s invaliditetom SMŽ-a Aleksandra Milković.

A kako bi se djeci s teškoćama u razvoju mogle nastaviti pružati sve potrebne usluge, u Sisku će biti izgrađeni i dodatni prostori za rehabilitaciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!