20:53 / 28.04.2021.

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Četiri mjeseca nakon potresa Banovina je i gradilište i rušilište

Banovina četiri mjeseca nakon potresa

Banovina četiri mjeseca nakon potresa

Foto: HRT / HTV

Na Banovini su sve intenzivnije pripreme za obnovu nakon potresa. U Petrinji, Glini i Sisku dosad je srušeno više od 50 objekata, uglavnom u državnom vlasništvu. Od posljedica potresa oporavljaju se i poljoprivrednici. Na raspolaganju su im različiti natječaji, ali strahuju da bi, zbog spore administracije, mogli zakasniti s prijavama.


Obitelj Turkalj u Nebojanu uzgaja aroniju. Potres im je uništio skladište s gotovim sokovima i spremište opreme. Boje se da će, dok prikupe sve dokumente, proći rokovi za prijavu na natječaje za obnovu.

- Procjenitelji su bili prije nešto više od mjesec dana. Bili su i iz ministarstva i rečeno je da će se to sve ubrzat. Natječaji su otvoreni i traju. Proces pribave dokumentacije je složen i traje dugo, kazao je Dubravko Turkalj, OPG Turkalj.

U tome, ali i novcem, poljoprivrednicima će pomoći i Lokalna akcijska grupa Zrinska gora - Turopolje s ukupno 200 tisuća kuna.

Sven Dorotić, voditelj LAG-a Zrinska Gora-Turopolje, kaže da je maksimalni iznos potpore 10.000 kuna za prijavitelja i može se utrošiti za nabavku repromaterijala, troškove sanacije, obnove gospodarskih zgrada, opreme.

Točno četiri mjeseca od prvih potresa Banovina je veliko gradilište. Ili bolje rečeno rušilište.

Samo u Petrinji dosad je srušeno 35 objekata. Kako pristižu elaborati, tako se zgrade uklanjaju. Uglavnom je riječ o objektima u državnom vlasništvu, ali srušena je i prva višestambena zgrada, zahvaljujući dogovoru stanara Gajeve 3A. Rušit će se uskoro i susjedne na kućnim brojevima 3 i 1. Petrinja preko noći mijenja lice.

Elza Licitar
, smatra da se uvijek može bolje. Kaže kako vidi da se radi, ali da bi bila sretna kada bi vidjela da se na porušenom mjestu nešto i izgradi. Gordani Lakić bilo bi pak drago da se vrate ljudi, pa da opet svi žive normalno, kao nekada. 

Zato se nadaju sveobuhvatnoj, brzoj i kvalitetnoj obnovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!