Sve što treba znati za upis u srednju školu

23.05.2022.

20:50

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/P.F./HRT

Sve što treba znati o upisima u srednju školu

Sve što treba znati o upisima u srednju školu

Foto: Dnevnik / HRT

U podne su počele prijave za upis u srednje škole. Otvoreno je 46.377 mjesta u 2133 razreda. Učenici se za upis prijavljuju elektroničkim putem, preko mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava. Obrazovne programe budući srednjoškolci prijavljivat će od 25. do 28. lipnja.

Počele su prijave za upis u srednje škole. Odgovor na sve što treba znati za početak novinarka HTV-a Sunčica Findak potražila je u CARNET-u.

- Sve naše kandidate u ovom trenu pozivamo da se prijave u sustav i provjere valjanost svojih podataka to mogu biti njihove adrese njihova imena i prezimena, OIB-ovi, ali je najvažnije da provjere ocjene iz dosadašnjih školovanja. Bilo kakve netočnosti u sustavu neka odmah prijave svojim razrednicima, rekao je Tomislav Rožić, koordinator e-upisa u srednje škole pri CARNET-u.

I svi oni koji razmišljaju o upisu u sportske razrede imaju domaću zadaću.

- Danas je krenuo rok za iskaz interesa za sportske odjele i traje do 31.5. Svi osmaši sportaši moraju unijeti sport, klub i mjesto gdje su trenirali, objasnio je Rožić.

Bjelovarska Gimnazija jedna je od onih koja će od ove godine imati upravo takav razred više.

- Naravno, treba imati uspjeh i u školi i u sportu. Ukupan broj bodova 160, s tim da je 80 prema sportskoj uspješnosti, a ostalo prema uspjehu u osnovnoj školi, istaknula je Tanja Mamić, ravnateljica Gimnazije Bjelovar.

Da im je svaki učenik važan, kažu i u Srednjoj školi u Petrinji. Imaju razloga biti zadovoljni. Mnogo budućih srednjoškolaca bilo je na Danima otvorenih vrata škole. Iako više nema svoju zgradu, potencijalnim srednjoškolcima ono što su vidjeli - sviđa se.

- Program škole, podloga škole, profesori, kvaliteta škole, rekla je Klara, 8. razred.

- Iako smo škola bez škole, podstanari smo u OŠ "Mato Lovrak", ali škola nije samo zgrada, škola su i profesori, učenici i dalje postižemo rezultate, naglasio je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škola Petrinja.

Budući da su danas počele samo prijave u sustav, ali ne i u programe - treba svladati taj prvi korak.

- Ovaj tjedan na satu razrednika ćemo porazgovarati u sklopu profesionalne orijentacije o samim prijavama, o postupku i onda krenuti sa prijavama, objasnila je Tjaša Juraković Antolić, pedagoginja, u OŠ Središće u Zagrebu.

A o tome koji će program prijaviti mogu razmišljati do 25. lipnja, kada počinju prijave koje traju do 28 lipnja. Rijetki su oni kao Jakov koji zna što i zašto želi upisati.

- Odlučio sam se za smjer prehrambenog tehničara, jer sam čuo da se ide puno po terenu i ne moram stalno gledati u knjigu i štrebati, naveo je Jakov, 8. razred.

Eto, važno je imati pravu informaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!